Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat în cadrul conferinței online „Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, că „această luptă sau acest război cu noul coronavirus nu va putea fi câștigat decât împreună”.

„Astazi, așa cum știți, am avut o veste nu tocmai îmbucurătoare, confirmarea unei noi tulpini a coronavirusului în România”, a precizat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a mai spus că până acum, în România au fost vaccinate peste 90.000 de persoane, cu un număr mic de reacții adverse, nesemnificative.

În România va fi demarată a doua etapa a vaccinării, care va merge în paralel cu etapa întâi, a mai precizat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății: Avem un stoc limitat de vaccinuri

Ministrul Sănătății a avertizat, totodată, că România are un stoc limitat de vaccinuri, estimând că la începutul lunii aprilie vom avea aproximativ 1, 3 milioane de persoane vaccinate.

„Avem un stoc limitat de vaccinuri. Numărul de persoane noi care vor vrea să se vaccineze va scădea, deoarece trebuie să administrăm și cea de-a doua doză”, a mai spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu: Platforma de programare pentru vaccinare va fi îmbunătăţită

Potrivit ministrului, platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi mult îmbunătăţită şi mult mai uşor de folosit.

„Avem câteva lucruri la care lucrăm împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Apărării. Vom avea un call center cu număr unic. Vom avea o platformă de programare pentru etapa a doua care va fi mult îmbunătăţită şi mult mai uşor de folosit. Ne bazăm pe medicii de familie ca unii dintre pilonii de bază în acest proces”, a explicat Vlad Voiculescu.

Colegiul Medicilor din România, sub egida universităților de medicină și farmacie din România, organizează vineri, conferința online „Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, producția video a webinarului fiind asigurată de Sănătatea Press Group.

La eveniment, participă numeroși specialiști, printre care Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), șef lucr. dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

De asemenea, prof. univ. Dr. Simona Rută, UMF Carol Davila, București, conf. univ. dr. Mihaela Lupșe, UMF Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca și șef lucr. dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vorbesc despre „Infecția SARS-CoV-2 versus Vaccinarea COVID-19”.

În cadrul evenimentului, Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, UMF Victor Babeș, Timișoarac, conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, UMF Carol Davila, București, Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș Dr. Valeria Herdea, medic de familie, CMR, discută despre „Ce știm despre vaccinurile anti COVID-19 – Profilul beneficiu-siguranță al vaccinurilor antiCOVID-19”.

Şef Lucr. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCOVID-19, va prezenta „Criterii și caracteristici ale prioritizării vaccinării anti COVID-19 în România”.

De asemenea, prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, UMF Grigore T. Popa, Iași, va prezenta „vaccinarea COVID-19 o soluție în combaterea pandemiei”.