Vlad Voiculescu, despre bugetul Ministerului Sănătății: Este „un pic mai mare” faţă anul trecut

0
371

Este nevoie să se oprească risipa şi de curăţenie în sistem, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, joi, la dezbaterile privind bugetul Sănătăţii din comisiile parlamentare de specialitate.

„Probleme vechi care se văd acum în spitale, în incendii, în infrastructură veche, infrastructură în care nu a fost investit cu cap. Vedem de asemenea că structuri de personal din spitale de exemplu sunt gândite prost. Vedem că lipsesc structurile de pompieri, de exemplu, vedem că în multe locuri nu sunt respectate. S-a vorbi mult despre rapoarte de control”, a afirmat ministrul.

Vlad Voiculescu consideră că nu este suficient să se efectueze doar controale şi susţine că rapoartele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență  din ultimii ani arată problemele din spitale.

„Nu ajunge să facem controale. Controalele ne ajută să vedem adevărul. Dar adevărul puteam să îl vedem de mult. Dacă ne uităm în rapoartele IGSU din ultimii ani – şi există un raport anual al IGSU -, vedem că problemele apropo de pericolul de incendiu în spitale – situaţia nu este deloc nouă şi în fiecare an au fost semnalate aceleaşi probleme. Este nevoie să facem curăţenie şi să oprim risipa. Risipă la nivelul Ministerului Sănătăţii dacă vreţi, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Risipă la nivelul fiecărei instituţii din acest domeniu. Sunt instituţii unde personalul este foarte numeros, dar digitalizarea este încă o limbă foarte străină”, a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte bugetul ministerului, Vlad Voiculescu a spus că acesta este „un pic mai mare” faţă anul trecut.

„O parte din banii pentru CNAS, dincolo de contribuţiile noastre, ale tuturor, o parte din bani vin de la bugetul de stat şi banii de la bugetul de stat merg către CNAS prin Ministerul Sănătăţii. (…) Dacă scădem această sumă din suma totală, suma totală fiind de aproximativ 17,5 miliarde, dacă scădem această sumă, care anul acesta este prevăzută şi este prevăzută pentru că bugetul este prevăzut la 6 miliarde, atunci rămânem cu undeva la 11 miliarde şi jumătate. Aceasta este suma pe care o are disponibilă Ministerul Sănătăţii în acest an. Vorbim despre creditare bugetare, adică bani pe care îi vom avea la dispoziţie pentru plăţi în acest an. Dincolo de această sumă, o sumă mai mare este disponibilă pentru credite de angajament, adică contracte pe care le putem angaja, plăţi pe care le putem angaja. Este un plan şi planul acesta prevede, cum spun,  o sumă de 11 miliarde şi jumătate adică o sumă un pic mai mare decât în bugetul de anul trecut”, a susţinut reprezentantul MS.

Articolul precedentDe ce apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 după vaccinul anti-COVID-19. Explicația Ministerului Sănătății
Articolul următorBulgaria, prima ţară din UE care nu mai aplică o strategie cu grupe prioritare la vaccinarea anti-COVID-19