Virusuri, bacterii, radiații sau medicamente, printre cauzele pneumoniilor

0
83

Virusuri, bacterii, fungi sau radiații, substanțe chimice și chiar medicamente se numără printre multele cauze ale pneumoniilor, potrivit prof. dr. Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara”.

„Cauzele pneumoniilor sunt multe și diverse, pe de-o parte, sunt cele infecțioase, și vorbim de virusuri, bacterii, fungi, și, pe de alta, neinfecțioase, de exemplu radiații, substanțe chimice și chiar medicamente. Cele mai frecvente sunt însă pneumoniile generate de virusuri și bacterii. Vorbim de pneumococul de la care vine și denumirea de pneumonie, de haemophilus, legionella și altele. Factorii de risc includ: vârstele extreme, sub 5 ani sau peste 65 de ani, comorbiditățile cronice, infecția virală respiratorie concomitentă sau, în antecedentele apropiate, fumatul, abuzul de alcool și chiar condițiile de trăi în locuințe supraaglomerate, neventilate”, a explicat prof. dr. Voicu Tudorache, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Potrivit acestuia, copiii cu forme severe de pneumonie au nevoie de oxigen suplimentar, iar nu puține sunt țările în care aparatele cu flux ridicat de oxigen sunt o raritate.

„Baza tratamentului pneumoniei îl constituie antibioticele. Folosirea nejudicioasă a acestora a făcut ca, în unele zone, între 30 si 50% dintre cei infectați să dezvolte tulpini de pneumococ rezistente la penicilină. Din acest motiv, se folosesc adesea asocierile de antibiotice. Majoritatea pneumoniilor sunt forme ușoare, tratabile în ambulator, sau moderate, necesitând tratament în spital. Totuși, 10% dintre pacienți dezvoltă o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă”, a spus prof. dr. Voicu Tudorache.

Reprezentanții Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara” au precizat că, ca și în cazul COVID-19, vaccinarea este cea mai eficientă soluție de prevenire a îmbolnăvirii, cele mai îngrijorătoare semnale, precum și cele mai multe victime venind din comunitățile sărace.

Explicațiile vin în contextul Zilei mondială de luptă împotriva pneumoniei, marcată în fiecare an pe data de 12 noiembrie, fiind o inițiativă Stop Pnemonia.

Marcarea acestei zile a apărut în 2009 cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gravității acestei boli. De asemenea, această zi subliniază nevoia de acțiune la nivel global pentru prevenirea și tratarea eficientă a pneumoniei.

Obiectivul organizațiilor mondiale din domeniul sănătății este eliminarea deceselor cauzate de pneumonie până în 2030.

„Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde. Acesta este bilanțul cumplit al unei boli vindecabile care ucide, însă, anual, sute de mii de copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Practic, pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios căruia îi cad victime deopotrivă copii și adulți. În medie, boala ucide mai mulți copii decât malaria, SIDA și rujeola la un loc. Peste 50 la sută dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluării. Și, cu toate acestea, pneumonia este ușor de prevenit și de tratat. Peste 50% dintre decesele cauzate de pneumonie sunt asociate poluării, iar în medie, boala ucide mai mulți copii decât malaria, SIDA și rujeola la un loc, estimările arătând că un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde”, potrivit reprezentanților Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Articolul precedentEXCLUSIV Dr. Sandra Alexiu, despre problemele de sănătate ale pacienților vindecați de COVID
Articolul următorUn medicament pentru prevenirea paraliziei în urma traumatismelor, testat cu succes pe şoareci