Virusul Ebola, modalitati de transmitere

0
40

Numarul persoanelor care si-au pierdut viata in urma infectarii cu Ebola a depasit cifra de 800, fapt care alerteaza tot mai mult. Despre cum se transmite Ebola si care sunt riscurile pentru cetatenii romani ne-a vorbit conf. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

„Boala se transmite prin contact foarte apropiat cu fluide, cu secretia unei persoane bolnave, dar se poate transmite si de la animalele bolnave. De fapt, rezervorul acestui virus este reprezentat in special de maimute. Exista si alte specii de animale care pot sa transmita virusul, dar el este transmis in special de maimute. Primele imbolnaviri care apar in cazul unei izbucniri epidemice este cauzat asadar de contactul unor persoane cu aceste animale. Ulterior transmiterea umana este posibila, asa cum va spuneam, prin contactul foarte apropiat cu secretiile unei persoane bolnave. Un alt lucru care trebuie spus, mai ales pentru cei care locuiesc sau traiesc acolo, este acela de a evita contactele sexuale in special cu persoane necunoscute care ar putea sa fie intr-o stare de sanatate necorespunzatoare. Şi aceasta este o modalitate prin care infectia se poate transmite”, a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

in ceea ce priveste timpul de incubatie a virusului, acesta este de o saptamana. in toata aceasta perioada persoana infectata nu este contagioasa.

Cat despre posibilitatea de a aparea astfel de cazuri in Europa, conf. univ. dr. Alexandru Rafila a precizat ca „este o posibilitate destul de mica in momentul de fata. Mai mult, aceste cazuri de infectie cu virusul Ebola nu au fost semnalate decat in Africa. Nu au fost semnalate niciodata in afara continentului african, iar autoritatile de sanatate publica sunt alertate in acest moment. Şi daca exista o asociere, sa spunem, intre o boala febrila grava si o calatorie intr-o zona in care se inregistreaza in acest moment cazuri – deci o asociere daca vreti de natura epidemiologica – atunci putem discuta despre posibilitatea de a se transmite boala si pe un alt continent, nu neaparat Europa.”

Articolul precedentEbola, expresia falimentului moral al capitalismului
Articolul următorAspirina – cea mai importanta pentru reducerea cancerului, dupa oprirea fumatului si reducerea obezitatii