VIDEO Transformarea practicii clinice în Nefrologie. Perspective pentru 2023

0
191

VIDEO Prof. univ. dr. Gener Ismail, Catedra de Nefrologie – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și șeful Clinicii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, despre schimbările semnificative din acest an în nefrologie cu impact asupra managementului bolii cronice de rinichi, dar și despre perspective privind practica clinică pentru anul 2023.

„S-a întâmplat un lucru extraordinar, care nu s-a întâmplat de 20 de ani: pentru prima oară avem cel puțin două clase de medicamente, care dovedesc că boala cronică de rinichi poate fi întârziată foarte mult ca evoluție. Aceste clase de medicamente date la timp, încă din stadiu incipient al bolii, pot crește speranța de viață cu cel puțin 10-15 ani. Este un an de aur pentru pacientul cu boală cronică de rinichi și pentru noi, nefrologii, pentru că în sfârșit avem medicamente eficiente care cresc speranța de viață a acestor pacienți”, a declarat prof. univ. dr. Gener Ismail.

Perspective pentru 2023: Screeningul populației la risc  

„În primul rând să facem această boală de rinichi mult mai vizibilă pentru populația geerală, pentru că este o boală dovedită a fi cu o prevalență foarte mare. Vorbim despre o prevalență de peste 10%, adică unul din zece români are această boală cronică de rinichi. Vrem să introducem în România screeningul populației la risc: pacienții hipertensivi, pacienții cu diabet, cei obezi, sunt pacienții care dezvoltă boală cronică de rinichi”, a explicat prof. univ. dr. Gener Ismail.

Articolul precedentCNAS: Asiguraţii cu pensie de până la 1.608 lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%, de la 1 ianuarie
Articolul următorStudiu: Numărul tinerilor cu vârste sub 20 de ani diagnosticaţi cu diabet ar putea creşte mai rapid deceniile următoare