(VIDEO) Prof. univ. dr. Viorel Jinga: „72% din totalul bolilor rare sunt genetice, altele sunt rezultatul infecţiilor bacteriene sau virale, alergii, expunerea la anumite condiţii de mediu sau sunt cancere rare”

0
2565

În diagnosticarea bolilor rare, cercetarea are un rol esențial în formarea și pregătirea viitorilor medici și cercetători: prin programele sale educaționale inovatoare și orientate spre practică, UMF „Carol Davila” oferă studenților o înțelegere profundă a acestei patologii precum și a necesității unei abordări multidisciplinare în diagnostic și tratament.

Astfel, în contextul Zilei Mondiale a Bolilor Rare – ediţia din acest an, sub conceptul „Universitatea de Medicină şi Farmacie <<Carol Davila>>: Generator de educaţie medicală şi cercetare în bolile rare”,  la Sala de consiliu a Facultăţii de Medicină (Bd. Eroii Sanitari nr. 8) s-a desfășurat, miercuri, o conferinţă de presă cu tematica „Diagnosticarea bolilor rare – abordare multidisciplinară”, eveniment organizat de prodigioasa instituție reprezentativă de învățământ medical superior, recunoscută pentru excelența sa în cercetarea științifică.

În cadrul comunicărilor, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prof.univ.dr. Viorel Jinga, a precizat că un procent de 72% al acestor afecţiuni sunt genetice, iar unul din cinci cancere este rar ceea ce impuneîn context, dezvoltarea geneticii şi a genomicii în România:

„Cunoaşterea medicală şi ştiinţifică a acestor boli este lacunară. Mecanismul patogenic este cunoscut doar în circa 10% din afecţiuni. Nu este de mirare că stabilirea unui diagnostic corect poate să dureze luni sau ani de zile, generând cheltuieli inutile familiei şi societăţii. Pentru prevenirea bolilor rare se impun programe de screening prenatal, neonatal la adolescenţi şi adulţi în funcţie de boală. (…)

Rata de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer rar faţă de pacienţii care nu au cancer rar este de 5 ani. 72% din totalul bolilor rare sunt genetice, altele sunt rezultatul infecţiilor bacteriene sau virale, alergii, expunerea la anumite condiţii de mediu sau sunt cancere rare. În toată lumea trăiesc circa 300 milioane de oameni cu o boală rară. (…) Unul din cinci cancere este rar” – a subliniat acesta.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a înființat Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, care permite realizarea de cercetare la nivel înalt în România și formarea continuă de specialiști în lupta neîntreruptă pentru salvarea pacienților oncologici.

„Este o odisee să ajungi la un diagnostic. (…) Aproape 17 specialişti sunt implicaţi pentru a pune diagnosticul unei boli rare„, a subliniat rectorul UMF.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat că, în cazul celor peste 6.000 boli rare şi sinonimele lor, dificultatea în diagnosticarea lor este enormă: „Nu trebuie să ne permitem ca aceste afecţiuni să rămână neglijate sau nedescoperite. Este un teritoriu vast, extrem de complex care necesită strategii inovative, o abordare multidisciplinară şi o colaborare strânsă între specialiştii din diverse domenii medicale”, a subliniat reprezentantul președenției.

Managementul evenimentului a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedent(VIDEO) „Diagnosticarea bolilor rare – abordare multidisciplinară”, conferință organizată de UMF „Carol Davila”
Articolul următor(VIDEO) Președintele CMMB, .prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Bolile rare, cel mai grăitor exemplu de abordare multidisciplinară