VIDEO Prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu: Există în România un grup destul de important de pacienți co-infectați cu hepatită B și D

0
465

„Hepatitiele virale acute și cronice sunt boli destul de grave, atât pe termen scurt, dacă vorbim de formele severe de hepatită acută, cât și pe termen lung, dacă vorbim de posibilele consecințe, care înseamnă de la ciroză hepatică până la potențial cancer de ficat”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală, pentru Sănătatea.TV și RoHealth Review.

„Există mai multe tipuri de hepatită virală: A, B, C, D, E, cu diverse căi de transmitere. Este foarte impoartantă prevenirea acestor tipuri de hepatită. Există modalități de prevenire vaccinale pentru câteva dintre tipurile de hepatită, din nefericire nu pentru toate. Avem vaccin pentru hepatita cu virus A și pentru hepatita cu virus B, în acest moment. Ele reprezentau și primele tipuri de hepatite diagnosticate, istoric vorbind. Însă, în afară de aceste fouă tipuri de vaccin nu avem altceva ca și măsură profilactică directă, dar putem avea niște măsuri de profilaxie cumva indirectă, prin evitarea unor tipuri de comportamente, evitarea unor căi de transmitere, și aici mă refer la instrumente sterile, controlul transfuziilor de sânge. Cu toate acestea, există cazuri încă din toate aceste tipuri de hepatite și, de aceea, pe lângă măsurile de profilaxie, trebuie să ne gândim și la niște măsuri terapeutice”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

România stă bine din punct de vedere al măsurilor de sănătate publică în ceea ce privește hepatitele „și aici ne referim, în primul rând, la tratament”, a apreciat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

„Există programe naționale pentru tratamentul hepatitelor virale cronice B și C și se află în curs de pregătire și introducerea în cadrul programelor terapeutice a unor măsuri cu virus B și Delta, care reprezintă o componentă patologică importantă în domeniul hepatitelor, în special în țara noastră. Dacă vorbim de hepatita cronică cu virus C, datorită acestor programe naționale și a introducerii sistematice a pacienților, care au avut acces la el, practic în acest moment numărul de cazuri de hepatită axctivă, cu viremie detectabilă cu virus C, este undeva în curs de disparție. Deci, nu prea mai există hepatite cu virus C, decât în cazuri absolut individuale, care au un comprotament particular. În ceea ce privește hepatita cronică cu virus B, aici mai există cazuri, dar care se află în curs de tratament și monitorizare, pentru că mijloacele terapeutice existente în acest moment pentru acest tip de hepatită nu duc la eliminarea virusului, cum s-a întâmplat la virus C, ci doar la menținerea sub control a viremiei, pentru a nu se prodice trecerea spre complicații și a formelor finale de boală. Încă mai diagnosticăm un număr evident de cazuri cu virus hepatitic B, dar spreăm ca și aceastea să intre cumva în declin, pentru că și în România avem încă din anul 2000  un program național de imunizare a copiilor, care cuprinde și  vaccinul pentru virusul hepatitic B și în felul acesta ar trebui ca generațiile de după anul 2000 să fie protejate de această infecție”, a explicat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

Există un grup destul de important de pacienți co-infectați cu hepatită B cu D

„În privința asocierilor de hepatite B cu D, există, într-adevăr un accent în România, pentru că există un grup destul de important de pacienți co-infectați B cu D, dar care sperăm să beneficieze de noile mijloace terapeutice în curând. Există un grup important față de restul Europei. Explicațiile ar putea fi multiple, de la tipul genetic, până la modul în care s-au infectat”, a subliniat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu.

Cum se asigură accesul la screeningul și testarea pentru hepatitele B și C în sistemul de sănătate? Ce programe de vaccinare există pentru prevenirea hepatitei și care sunt grupurile țintă pentru acestea? Există măsuri speciale de protecție pentru personalul medical în ceea ce privește expunerea la hepatitele virale? Care sunt principalele provocări cu care se confruntă politicile de sănătate în ceea ce privește hepatitele? Sunt doar câteva întrebări la care ne-a mai răspuns prof. univ. dr. Simins Aysel Florescu.

Articolul precedentCinci ofertanți pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași
Articolul următorSJU Baia Mare: Compartimentul de Gastroenterologie a fost reamplasat într-un spațiu nou și modern