Ministrul Sănătății, Victor Costache, a fost audiat în comisiile reunite de Sănătate ale Parlamentului. El a primit aviz negativ. Până în prezent, patru miniștri din Guvernul Orban 2 au fost avizați favorabil: Adrian Oros la Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Nicolae Ciucă la Apărare, Virgil Popescu la Economie și Bogdan Aurescu la Externe.

Avizul comisiilor de specialitate este consultativ, iar luni va fi programat votul în plenul Parlamentului. Liberalii au anunțat deja că se vor abține la votul de învestitură astfel încât guvernul să fie respins pentru a se ajunge la anticipate. Conform Constituției, alegerile anticipate pot fi declanșate după respingerea succesivă a două guverne, după ce președintele dizolvă Parlamentul.

Pe parcursul celor trei ore de audiere, Victor Constache a vorbit, printre altele, despre reformarea sistemului de rezidențiat, taxa de clawbacktransplantul pulmonarlegea malpraxisului.

Victor Costache a declarat că în cele trei luni ale mandatului său s-a concentrat pe reforma sistemului sanitar, precum şi pe investiţii în infrastructură, construcţia a trei spitale regionale fiind „în linie dreaptă”.

De asemenea, el a dat din nou asigurări că nu va exista o criză a vaccinului antigripal în sezonul 2020 – 2021 și a precizat că la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire pentru a se stabili necesarul de doze de vaccin antigripal.

Mai mult, el a anunțat că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi.

Referindu-se la sistemul informatic al CNAS, ministrul a menţionat că a fost semnat un contract de modernizare a acestuia prin fonduri europene, urmând a fi crescută capacitatea de stocare, astfel încât să nu mai existe blocaje.