(VIDEO) Ministerul Sănătății: Se accelerează ocuparea posturilor vacante din unitățile medicale

0
417
Adresa de email falsa corp control Ministerul Sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţat, luni, că termenele pentru ocuparea posturilor vacante din unităţile sanitare publice, prin concurs, vor fi urgentate de la 100 la 35 zile; de asemenea, termenele pentru ocuparea posturilor temporar vacante vor fi reduse de la 40 la 20 de zile, prin modificarea ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 166/2023.

„Ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate; scurtează extrem de mult termenele. Înainte de publicarea concursului, este necesar un aviz din partea Colegiului judeţean al medicilor. În forma veche, acest aviz trebuia dat în cinci zile, acum am scurtat termenul la două zile”, a transmis ministrul într-o conferință.

Dacă potrivit vechii proceduri, pentru organizarea concursului erau prevăzute 90 zile, termenul scade în prezent la maximum 30 zile lucrătoare. Totodată, a fost scurtat termenul prevăzut pentru publicarea rezultatelor de la 5 zile la 3 zile:

„Asta face ca numărul de zile necesare, din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs, până în momentul finalizării, să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. Acesta este termenul maxim. Unitatea sanitară poate să accelereze procedurile şi să termine aceste concursuri în maxim o lună, din momentul publicării. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor, pentru că şi în prima jumătate a anului trecut erau numeroase posturi libere în unităţile sanitare, care pur şi simplu nu au fost scoase la concurs. Dacă nu le scoţi la concurs, este evident că nu poţi să le ocupi”, a spus ministrul.

„Cine scoate acum postul la concurs, până la jumătatea lunii februarie poate să aibă personalul angajat, atât asistenţi medicali, cât şi medici, cât şi personal auxiliar, în limita posturilor aprobate pentru fiecare unitate sanitară”, a precizat acesta.

Articolul precedentMii de posturi deblocate de Guvern în unitățile medicale
Articolul următorCNAS: Apel la la negociere astfel încât asiguraţii să nu fie puși „în situaţia de a întrerupe nevoile pe toate planurile de asistenţă medicală”