
Poveștile emoționante ale unor pacienți din România care au suferit un accident vascular cerebral s-au făcut auzite în cadrul evenimentului „NOI pentru EI”, organizat de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).
Sunt oameni care s-au confruntat cu minusurile sistemului de sănătate, oameni care au reînvățat să meargă, să mănânce, să rostească din nou cuvinte, lucruri simple pentru noi, dar extrem de importante și, totodată complicate pentru cei care au suferit un AVC. Sunt oameni care speră în schimbarea pe care NOI putem să o producem pentru EI.
Oana, pacient cu AVC: Fericirea, când am mers pentru prima oară, nu se compară cu nimic
Una dintre poveștile emoționante este a Oanei, o tânără de 29 de ani, care, în urmă cu doi ani, a suferit un AVC, urmat de afazie și paralizie pe partea dreaptă.
„Fericirea, când am mers pentru prima oară, nu se compară cu nimic. Când am mâncat pizza fără să îmi mușc limba, când am mângâiat o pisică cu mâna mea rănită și când am pronunțat ,,mami” m-au adus din nou în viață. Și, mai ales, mă bucur că nu am uitat gramatica limbii române. Am început în scaun cu rotile, cu afazie totală și acum sunt aici, stând pe picioarele mele și ținând discursul acesta. Și cel mai mult vreau să îi mulțumesc familiei mele mari, sistemul meu de suport și de iubire necondiționată. Unii pot spune că sunt norocoasă. Că sunt încă aici. Dar când ai AVC, nu vrei să speri la noroc. Vrei să suni la 112 și cel de la telefon să te trimită de urgență la spital. La camera de gardă vrei un doctor care să recunoască rapid semnele de AVC. Kinetoterapeutul și logopedul trebuie să existe încă din spital pentru că recuperarea ta e esențială. Când ai AVC vrei o rețea de oameni care să te ajute rapid. Așa că, vă rog, azi, aici să construim împreună această rețea și să lăsăm norocul să lucreze în altă parte”, spune, extrem de emoționată, Oana.
Cătălin Striblea: M-am trezit în toiul nopții paralizat pe partea stângă
Și jurnalistul Cătălin Striblea a rememorat, în cadrul evenimentului „NOI pentru EI”, momentul când a suferit, în timpul nopții, un AVC hemoragic.
„Nu îmi face plăcere să vorbesc despre asta, dar pot să vorbesc despre asta și știu că este important. Se fac 10 ani în curând, 10 ani de la momentul în care viața mea s-a schimbat”, și-a început povestea jurnalistul.
„M-am trezit în toiul nopții paralizat pe partea stângă. În momentul în care salvarea a venit la mine acasă, m-au luat, șoferul de la salvare m-a pus într-un scaun rulant și a spus: Ce interesant! Sunteți cel mai tânăr pe care l-am avut vreodată.Cei doi angajați de pe salvare vorbeau între ei: „Oare unde or să ni-l primească? E aglomerat în seara asta”.Au început să dea prin stație. Din trei spitale, niciunul nu putea să mă primească. M-a primit cumva, prin forța lucrurilor, Spitalul Militar. Dar asta pentru că au forțat ei. Am ajuns, nu mergea tomograful. „Trebuie încălzit, domnul Striblea!” Așa mi s-a spus. Ok, trebuia încălzit tomograful, a pornit toată mașinăria. Între timp s-a făcut o oră și ceva. (…) La acel moment lucram în televiziune. Colegii mei au avut curaj și puteau să facă asta, să sune cam la toată lumea care putea să rezolve o astfel de chestiune. Dar nu toată lumea lucrează în televiziune. Așa că au început să sune la directorii de spitale și primul care a răspuns la telefon, acolo m-au dus. Și acolo m-a salvat, la Bagdasar Arseni, profesorul Gorgan”, a povestit jurnalistul.
După acel moment, viața lui s-a schimbat, „în sensul că am început să învăț să merg, să folosesc mâna, toate aceste lucruri. Și de atunci continui să învăț”, a mai spus jurnalistul Cătălin Striblea.
Accidentele vasculare cerebrale afectează oamenii în moduri diferite. Unele persoane care au suferit un accident vascular vor rămâne cu sechele neurologice minime sau chiar fără sechele. Alții vor pierde, însă, anumite funcții cerebrale importante. Modificările ce apar după un AVC pot fi fizice, de comunicare, cognitive sau emoționale.
Accidentele vasculare cerebrale reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate. Cele mai bune estimări disponibile arată că anual, în România, un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 persoane un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană.
ALIA a lansat cel mai amplu proiect proiect dedicat informării și conștientizării asupra problematicii AVC
Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA) a lansat, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Accidentului Vascular Cerebral, NOI pentru EI, cel mai important și amplu proiect dedicat informării și conștientizării asupra problematicii accidentului vascular cerebral, într-o manifestare la care au participat peste 200 de persoane, multe dintre acestea lideri de opinie din sănătatea românească.
Medici, autorități, jurnaliști, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai societății civile au fost alături de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA) la evenimentul NOI pentru EI, organizat în contextul Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral.
Proiectul și-a propus să contribuie la crearea unei platforme de discuție și a unei comunități pentru a genera schimb de idei și realizarea de politici publice pe problematica AVC.
„Ca jurnalist, am aflat și am văzut dramele unor pacienți cu AVC sau ale aparținătorilor acestor pacienți. România, din păcate, nu are în prezent o politică clară în privința AVC și aici mă refer la o politică de resurse umane, pentru a avea profesioniști care să intervina la timp în AVC, pentru că în AVC timpul înseamnă viață, dar nici strategii de politici publice pentru ceea ce reprezintă recuperarea pacientului care a supraviețuit unui AVC. ALIA este un integrator între societatea civilă, profesioniștii din sănătate și nevoile pacientului cu AVC sau ale rudelor acestuia. La acest eveniment, ALIA a reprezentat o voce comună a medicilor, a jurnaliștilor, dar și a liderilor de opinie, pentru că doar împreună NOI putem lupta pentru EI. Și dacă vorbim de luptă, acesta fiind un cuvânt din denumirea ALIA, da, declar public că sunt și voi fi o luptătoare pentru pacientul cu AVC. Acest eveniment mi-a demonstrat că vocea societății civile este puternică, mi-a demonstrat că, dacă suntem uniți, putem realiza proiecte care să genereze o schimbare atat de necesară în abordarea AVC”, a declarat Liliana Curea, președintele Asociației pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).
Știați că?
- Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră din creier se blochează cu un cheag de sânge sau se rupe. În acel moment, creierul începe să moară.
- Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în țările aflate în curs de dezvoltare, AVC este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de mortalitate.
- Un minut de AVC netratat înseamnă moartea a 1,9 milioane de neuroni. O oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață.
- Potrivit estimărilor, anual, în România, un număr de 55.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral ischemic, 7.500 de persoane un AVC hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană.