Melania Tudose, preşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente și moașă la Maternitatea Buzău, recomandă femeilor însărcinate să evite aglomerația, să stea cât de mult se poate acasă și să urmeze o igienă mai atentă având în vedere că acest virus poate staționa mai mult timp pe suprafețe și îmbrăcăminte.

Melania Tudose a precizat că femeile însărcinate trebuie să respecte aceleași precauții generale, ca în cazul oricărei alte infecții virale.

În cazul în care suspectează că a luat virusul, Tudose spune că femeia însărcinată trebuie să stea acasă, izolată până la diagnosticare, eventual să administreze o schemă indicată de medicul de familie.

Dacă este diagnosticată, gravida va urma protocolul administrat de instituții.

„În maternități, există protocoale care trebuie respectate, există o restricție vizavi de vizitatori, nu are voie nimeni să pătrundă în această instituție, există protocoale referitoare de dezinfecție, există o aplicare mai riguroasă a protocolului de spălare pe mâini și dezinfectare la intrare în instituție, la ieșirea din instituție, chiar și pentru personal”, a explicat Tudose.

Aceasta a dat exemplul maternnității din Buzău, unde, “pentru orice persoană care are o formă de atingere virală, nu neapărat de COVID-19, există o zonă la parterul maternității cu o cameră de izolare și câteva săli de naștere, unde cele cu o astfel de suspiciune vor fi instituționalizate”.

Cum protejăm nou – născuții

În ceea ce privește protejarea nou-născuților, Melania Tudose recomandă alăptarea chiar dacă mama este infectată cu coronavirus.

„…(n.r. coronavirus) nu se transmite prin laptele matern, s-a constat că există anticorpi dacă mama este infectată. Deci, practic, nu se întrerupe alăptarea. Este foarte adevărat că mama trebuie să fie protejată, să își protejeze copilul, să aibă un echipament de protecție, să-și acopere cu o mască nasul și gura și să continue la fel îngrijirea nou-născutului, dar cu precauție mult mai mare”, a spus Melania Tudose.