VIDEO Dr. Gindrovel Dumitra, despre importanța sistemului imunitar și despre imunitate

0
44

 

 

Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, a explicat pentru www.Sănătatea.TV. ro și RoHealthReview.ro, în contextul Zilei Mondiale a Imunității, importanța sistemului imunitar. De asemenea a vorbit și despre semnificația și caracteristicile funcționării sistemului imunitar.

Ad in title

”Imunitatea este capacitatea de apărare a organismului în fața unor posibili agresori și aici ne referim în special la acele agresiuni care sunt produse de agenții patogeni, adică de către microbi, fie că vorbim despre bacterii, fie că vorbim despre virusuri sau chiar fungi. În acel moment există o reacție din partea organismului, care se declanșează imediat după momentul primului contact pe crea îl are organismul cu microbul respectiv și se declanșează niște mecanisme pe care noi le clasificăm în două mari categorii. Este vorba despre mecanisme nespecifice, adică reacția inflamatorie, și mecanisme specifice, care presupun formarea unor anticorpi împotriva bolii respective și împotriva agentului patogen invadator astfel încât la un contact viitor organismul să recunoască acel agent patogen și prin intermediul acelor ”soldăței”, care sunt anticorpii, să poată să ducă la un răspuns rapid astfel încât boala este jugulată și este împiedicată să se producă. Practic, discutăm despre două mecanisme complet diferite la care participă mai mulți actori, mă refer la imunitatea nespecifică care este declanșată în orice fel de agresiune, chiar și în acele agresiuni non-mocrobiene, și imunitate specifică, care este un pic mai silențioasă dar mult mai eficientă decât apărarea nespecifică”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra.

De asemenea, medicul Gindrovel Dumitra a explicat și faptul că sunt mai multe tipuri de imunitate, respectiv imunitatea înnăscută, transmisă de la mamă la făt, dar și imunitatea adaptativă.

Medicul a atras atenția și asupra acelui ”sindrom al clopotului de sticlă”, întâlnit frecvent în rândul părinților atunci când vine vorba despre protecția excesivă pe care o oferă copiilor.

”Multe mame au tendința de a păstra copilul cât mai mult ferit de interacțiunea cu agenții patogeni și mai ales cu acei agenți patogeni care nu produc boli sau care, pur și simplu, nu ne fac foarte mult rău. Copilul trebuie să experimenteze de la o vârstă cât mai fragedă interacțiunea cu elementele din mediu, iar acest lucru își pune amprenta pe creșterea capacității de apărare pe care și-o formează de-a lungul timpului. Deci, atenție foarte mare, o protecție excesivă a unui copil, menținerea acestui copil într-un ”clopot de sticlă” nu este o soluție pentru o dezvoltare a unui organism imunocompetent și un organism care să poată să facă față de-a lungul vieții tuturor situațiilor prin care trece”, a mai subliniat dr. Gindrovel Dumitra.

Articolul precedentAutorităţile britanice caută persoana care a adus varianta braziliană de coronavirus în UK
Articolul următorCine sunt noii responsabili cu identificarea și declararea potențialilor donatori de organe