VIDEO – Dr. Adrian Zaciu despre strategiile terapeutice în ALI/ARDS COVID-19

0
93

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a dat publicității un interviu cu dr. Adrian Zaciu, medic primar ATI, Secția Terapie intensivă a Spitalului Militar ROL 2, despre strategiile terapeutice în ALI/ARDS COVID-19.

„ALI (acute lung injury) şi ARDS (acute respiratory distress syndrome) sunt forme deosebit de grave de insuficiență respiratorie. Ele reprezintă două etape evolutive ale aceleaşi suferinţe pulmonare caracterizată de hipoxemie şi de infiltrate pulmonare difuze care rezultă dintr-o permeabilitate vasculară pulmonară crescută, fenomen denumit şi edem pulmonar non-cardiogen.

Datorită numărului mare de cazuri, a cheltuielilor însemnate de spitalizare pe care le generează și mai ales din cauza mortalității crescute, reprezintă o problemă de sănătate publică. Mortalitatea prin această suferință nu a înregistrat descreșteri semnificative din 1994 odată cu definirea noțiunilor și până în prezent și este mai mare în studiile multicentrice decat în cele observaționale (până la 45% față de 35%).

Ad in title

Poate afecta pacienţi de orice vârstă şi se caracterizează printr-o instalare rapidă după un fenomen declanşator ce poate fi cel mai adesea uşor identificat. Dintre aceste fenomene fac parte: injuria directă pulmonară dată de un proces pneumonic sau bronhopneumonic, aspiraţia de conţinut gastric contuzia pulmonară şi altele şi leziuni indirecte precum în sepsis ce poate fi dat de o peritonită spre exemplu sau pancreatită acută severă, politraumatism, şoc hemoragic, arsuri şi politransfuzii.

Unele suferinţe vor genera mai uşor ARDS decât altele, cum este de exemplu cazul sepsisului. Descoperiri recente au arătat ca există o predispoziţie genetică pentru aceste suferinţe. Indicele de oxigenare unanim acceptat care definește însăși noțiunile de ALI și ARDS este raportul PaO2/FiO2. El necesită o probă de sânge arterial însă și accesul rapid la un aparat de gazometrie sanguină ceea ce nu este posibil în toate centrele. Un studiu recent propune utilizarea unui alt raport SpO2/FiO2 care reflectă corect și este corelabil cu indicele clasic de oxigenare a pacienților. Astfel valoarea de 300 a Raportului PaO2/FiO2 este echivalentă cu 315 în noul indice și 200 cu 235 valori utilizabile atât diagnostic, cât și ca elemente de urmărit în evoluție”, menționează sursa citată.

Interviu acordat de dr. Adrian Zaciu, medic primar ATI, Secția Terapie Intensivă a Spitalului Militar ROL 2

Material realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Articolul precedentCOPAC trage un semnal de alarmă asupra încălcării drepturilor pacienților
Articolul următorCând vom putea renunța la mască, potrivit lui Nelu Tătaru