(VIDEO) Cezar Irimia, FABC: „Neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional”

0
449
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a susținut, luni, o conferință de presă realizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Acțiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii țintite, creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare.
De această dată focusul este centrat pe testimonialele pacienților, pe poveștile de viață ale acestora, pe experiențele lor în sistemul medical românesc, pe realitățile trăite zilnic de aceștia în sistemul de sănătate, toate în contextul lipsei implementării legii 293/2022 – Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului.

Potrivit organizaţiei, numărul românilor diagnosticați cu cancer a depăşit cu mult jumătate de milion iar, anual, în țară, se înregistrează peste 20.000 decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană:

Comparativ cu restul țărilor din Uniunea Europeană, „de ani de zile ne chinuim să introducem ora de educație sanitară încă de la grădiniță. Pentru că dacă nu vom avea educație sanitară, nu vom avea nici sănătate!” a transmis Cezar Irimia, președintele FABC.


„Este statistica Globocan din 2022. (…) Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică. Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a afirmat reprezentantul organizației pacienților.

Deşi fondul alocat Sănătăţii a crescut, banii rămân insuficienţi:

„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (…)

Raportarea INSP este sub realitate. (…) Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, a mai subliniat preşedintele FABC.

Reprezentantul FABC a mai semnalat atât problema insuficienței cadrelor medicale dar și atitudinea inadecvată a populației care abandonează responsabilitatea deciziilor în mâinile clasei politice în contextul în care datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân, cancer de col uterin sau pulmonar de pe continent.

Articolul precedentPrimăria Buzău solicită Guvernului trecerea secţiei exterioare locale a Spitalului CF Galaţi din administrarea Ministerului Transporturilor
Articolul următorReprezentanții Solidaritatea Sanitară și Sanitas negociază, luni, la Palatul Victoria