VIDEO Cancerul de col uterin, o afecțiune ce poate fi depistată din timp și tratată corespunzător

0
232

 

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă cauzată de infecția cu virusul HPV care, în ciuda faptului că este cel mai prevenibil și mai tratabil tip de cancer, face destul de multe victime în rândul femeilor active.

”În lume situația cancerului de col uterin diferă foarte mult în funcție de regiuni și de statusul socio-economic și de gradul de dezvoltare al țărilor respective. În America de Nord, Australia, incidențele sunt foarte mici. Dar din punct de vedere al Europei, iarăși avem diferențe între Europa de Est și Europa de Vest. Țările sărace, Africa sau Asia de S-E, au incidențe mari de cancer de col. Se estimează că în 2020 au fost 604.000 de femei diagnosticate cu cancer de col și 342.000 dintre ele au decedat. (…) România a fost mulți ani pe primul loc și la incidența în Europa și la mortalitate. Și acum suntem pe podium, variază puțin. În 2018 sunt ultimele date de care avem cunoștință și era undeva la 3.300 de cazuri nou apărute. E greu de spus că e locul întâi sau doi. Mortalitatea iarăși este mare pentru că se depistează în stadii târzii. Deci nu stăm bine la cancer de col”, a declarat pentru www.Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog și președinte al Societății Române de Obstetrică-Ginecologie.

Potrivit prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, cancerul de col este un cancer al femeii tinere, mature, în plină activitate, vârsta medie de apariție fiind în jur de 40-45 de ani. Din păcate multe dintre acestea, ajung foarte târziu la medic, iar evoluția bolii nu este una tocmai favorabilă.

VACCINAREA HPV, O PRIMĂ METODĂ DE PREVENȚIE

O primă metodă de prevenție a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva HPV, care ar trebui făcută între 12 – 14 ani.

”Datele ne arată că dacă facem această vaccinare atunci când trebuie, la fetița de 12 ani, când se indică,  acea fată va avea șanse atât de mici de a face de-a lungul vieții un cancer de col încât nu este necesar decât undeva pe la 30 de ani un tipaj HPV și cam atât. Deci, lucrurile s-au simplificat ca și conduită. Cele care nu fac vaccinare vor sta tot timpul cu investigații anuale. (…) Statele care au implementat vaccinarea HPV în masă, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, au niște rezultate absolut zdrobitoare în sensul că aceste fete, ajunse femei, nu au niciun fel de leziune pre-neoplazică și nu fac niciun fel de cancer”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu.

SCREENING-UL, ESENȚIAL ÎN PREVENIREA APARIȚIEI CANCERULUI DE COL UTERIN

Controalele periodice la medicul ginecolog în vederea realizării unui screening sunt esențiale pentru a preveni apariția acestui tip de cancer.

”Screening-ul presupune o examinare, Papanicolau numită, sau Babeș-Papanicolau se cheamă în România, care constă în recoltarea unor celule de la nivelul colului cervical, din canalul cervical și de pe exocol adică din exteriorul canalului, celule pe care un anatomopatolog specializat le citește și ne spune dacă sunt normale sau dacă încep să se transforme în celule anormale și cam în ce grad. Iar această transformare în celule anormale este cauzată de HPV”, a subliniat președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie.

CE NE SFĂTUIEȘTE SPECIALISTUL?

Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu sfătuiește femeile să nu neglijeze controalele periodice ginecologice, pentru că acest tip de cancer nu doare iar multe dintre cazuri ajung mult prea târziu la medic, dar nici vaccinarea împotriva HPV.

”În primul rând să se vaccineze, dacă este o femeie tânără. Se poate oricând această vaccinare pentru a preveni infecțiile ulterioare. Să își vaccineze fata după 11 ani. Acest lucru îi dă o altă șansă la viață, la o viață normală acelei fete. Băieții, iarăși, pot fi vaccinați dacă din punct de vedere financiar este posibil. Pentru că dacă e la vârsta tânără sunt necesare două injecții, dacă e mai înaintat în vârstă trebuie trei astfel de injectări și sunt niște costuri asociate. În al doilea rând, femeile trebuie să vină la controlul periodic și să nu se bazeze pe faptul că nu le doare nimic, că nu sângerează, că nu are vreun simptom. Întotdeauna cazurile avansate de cancer le găsim la femeile care nu vin la control cu anii”, a conchis prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu.

Articolul precedentCum explică CNCAV diferențele între numărul de vaccinați și numărul de persoane înscrise în platforma online
Articolul următorFranța: Un milion de persoane vaccinate împotriva COVID-19