VIDEO 14 septembrie 2020. Un început de an școlar atipic, în contextul pandemiei de COVID-19

0
68

 

 

14 septembrie 2020. Începutul unui nou an școlar, unul atipic comparativ cu anii precedenți, având în vedere contextul epidemiologic. Un început plin de emoții nu doar pentru părinți și copii, ci și pentru cadrele didactice, specialiști și autorități.

Ad in title

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a prezentat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi care este situația în ceea ce privește scenariile în care s-au deschis școlile la nivel national în 2020. În acelasi timp a făcut un apel și către părinți.

”Astăzi a fost prima zi de școală. Inspectorii școlari generali au luat toate măsurile ca la fiecare unitate de învățământ să se desfășoare activitățile specifice primei zile de școală. La momentul acesta avem 12.423 de unități de învățământ care funcționează în scenariul verde, adică vin toti copiii la școală. 4.915 unități de învățământ în care se desfășoară activități în scenariul galben și 263 de unități de învățământ în care avem activități didactice în sistem online. Sunt 11 județe în care nu există nicio unitate de învățământ în scenariul roșu. (…) Aș face un apel și către părinți în această perioadă, să fie alături de școală, să îi sprijine pe copii, să fie parteneri cu cadrele didactice”, a subliniat Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi.

Alexandru este unul dintre cei 240.000 de elevi din București și aproximativ 2.800.000 de elevi din țară care au început astăzi un nou an școlar. Pe 14 septembrie 2020, Alexandru a făcut, timid, primii pași în viața de elev. Și-a cunoscut colegii și învățătoarea nu în curtea școlii și nici în clasă, ci în aer liber.

A avut emoții pentru că nu știa cum va fi prima lui zi de școală și este nerăbdător ca mâine să participle la prima lecție.

Florentina Palcău, cadru didactic, a preluat în acest an o nouă serie de elevi. Trebuie să te apropii de copii cât mai mult, să le facilitezi acomodarea la noul context și să le risipești temerile, spune ea. Acesta este și motivul pentru care a ales ca să își primească elevii din clasa 0 într-un cadru mai prietenos și mai plăcut pentru cei mici.

”Noi am început astăzi cu o deschidere în parc tocmai pentru a facilita acomodarea micilor școlari la noul context. (…) De aceea eu m-am și gândit astăzi la această metodă de a ne cunoaște pentru că am reușit să risipesc temerile de început de an școlar și i-am apropiat de cadrul didactic astfel încât ei mâine vor veni cu drag la școală și cu siguranță nu vor mai avea stresul începutului de an școlar. (…) Ce ar trebui să îi asigurăm pe părinți este că școala face tot ce este mai bine pentru copiii dumnealor. În primul rând ne interesează sănătatea copiilor, securitatea lor și atât autoritățile locale cât și școlile iau în calcul măsurile care să prevină orice îmbolnăvire. Pe de altă parte, cred că noi cadrele didactice trebuie să asigurăm confortul psihologic al copiilor, să îi încurajăm, să le zâmbim, așa de sub mască, atât cât s epoate, și prin vocea noastră să simtă încurajare și să simtă că sunt bieneveniți, că au fost așteptați cu brațele deschise și că va fi bine”, a declarat Florentina Palcău pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu acordat Sănătatea.TV și RohealthReview.ro ce înseamnă începutul de an școlar în 2020: ”Nu vom avea o școală ca în toți ceilalți ani. Nu va mai fi un an ca toți ceilalți ani. Mulți au înțeles. Puțini sunt cei care nu înțeleg nici până în acest moment și vedem o prelungire a primului val. După experiențe anterioare din pandemii, ale noastre și ale celorlalți din Europa și din întreaga lume, o pandemie merge cam un an și jumătate, doi ani. Să ne obișnuim să trăim cu acest virus. Dar să ne obișnuim să trăim cu anumite precauții. Orice pandemie a fost depășită prin precauții.”

Articolul precedentStarea de alertă a fost prelungită: Ce prevede Hotărârea de Guvern
Articolul următorSanitas declanșează acțiunea de chemare în judecată a spitalelor care nu au acordat sporul de 55-85%