Dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, președintele Uniunii Europene a Medicilor de Familie, a declarat că expunerea medicilor de familie la pacienții infectați cu noul coronavirus este evidențiată prin cele peste 30 de decese care s-au înregistrat în mai puțin de zece luni la nivelul asistenței medicale primare, la care se adaugă sutele de cazuri îmbolnăviri.

„În România, medicii de familie au preluat majoritatea cazurilor de monitorizare a pacienților COVID-19 cu afecțiune ușoare sau chiar a celor asimptomatici, iar expunerea colegilor este evidențiată din cele peste 30 de decese care s-au înregistrat în mai puțin de zece luni la nivelul asistenței medicale primare, nemaivorbind de sutele de cazuri îmbolnăviri în rândul nostru”, a declarat dr. Călin Bumbuluț.

O altă problemă semnalată de vicepreședintele CMR este și cea a îmbătrânirii medicilor de familie.

„Îmbătrânirea medicilor de familie, care este o problemă nu doar specifică nouă, dar se pare că în România este cea mai înaltă atingere a vârstei, depășindu-se 60 de ani. Pe de parte, asta arată și o experiență foarte bună a asistenței medicale primare, dar este singura parte pozitivă, pentru că, probabil, în câțiva ani, vom rămâne fără asistență primară în România dacă lucrurile vor continua în acest fel”, a afirmat dr. Călin Bumbuluț.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Noi și Sistemul de Sănătate”, organizată vineri, de Colegiul Medicilor din România, unde participanții au expus problemele cu care se confruntă medicii și pacienții din România, împreună, în raport cu sistemul de sănătate. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.