O versiune „ascunsă” a Omicron, neidentificabilă prin test PCR, descoperită de oamenii de știință

0
94
Foto: alba24.ro

Oamenii de știință au anunțat că au identificat o versiune „ascunsă” a variantei Omicron, care nu poate fi diferențiată de alte variante folosind un test RT-PCR, pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume, relatează The Guardian.

Descoperirea a venit pe măsură ce numărul cazurilor din varianta originală Omicron detectată în Marea Britanie a crescut cu 101, la 437, într-o singură zi.

Varianta „ascunsă” descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu varianta Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Varianta este încă detectată ca și coronavirus prin toate testele obișnuite, dar poate fi identificată ca varianta Omicron prin testare genomică, iar cazurile probabile nu sunt semnalate de teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca și varianta standard Omicron, dar că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și astfel se poate comporta diferit.

Varianta „ascunsă” a fost depistată pentru prima dată în rândul genomurilor virusului COVID-19 prezentate în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja pe scară mai largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până în prezent, niciunul nu se află în Marea Britanie.

Descoperirea a venit în momentul în care oficialii britanici au recunoscut că există posibilitatea impunerii unor restricții suplimentare, având în vedere transmisibilitatea tulpinei Omicron. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat marți că încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron au fost raportate în Marea Britanie. Acest lucru aduce numărul total de cazuri din Regatul Unit la 437.

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că următorul pas de urgență a rămas impunerea așa-numitului plan B, care constă în introducerea certificatului care atestă dovada vaccinului anti-COVID și a unui set de recomandări pentru a lucra de acasă acolo unde este posibil.

 

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre respectarea măsurilor de protecţie: Nu trebuie să avem niciun fel de toleranţă
Articolul următorGrupul de Comunicare Strategică: 1.279 cazuri de persoane pozitive și 100 de decese