Variola maimuței: Avem motive de îngrijorare? Precizările RO Vaccinare

  0
  201

  „Monkeypox – variola maimuței nu e o boală care să ne îngrijoreze din cale-afară, în condițiile în care au fost depistate mii de cazuri în Africa în cursul ultimilor 50 de ani. Se știe că boala n-are nici pe departe transmisibilitatea variolei sau a SARS-CoV-2 și că este mult mai puțin patogenă decât variola”, se arată pe pagina Facebook a RO Vaccinare, care citează declarațiile dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

  Dr. Cristian Apetrei afirmă că boala nu are transmisibilitatea variolei, dar se transmite de la om la om, mai ales prin secreții.

  „Asta înseamnă și saliva sau secrețiile respiratorii din tuse sau strănut, și cum noi știm că sunt ceva probleme cu comportamentul pe stradă, asta înseamnă că trebuie oarecare prudență”, potrvit sursei citate.

  Mortalitatea, spune medicul, nu este cea din variolă (de până la 30%), dar nici nu-i „floare la ureche”.

  „Se estimează că, în cursul ultimilor 10-20 de ani, ratele cumulate ale mortalității prin monkeypox au fost undeva între 3-6%. Din nou, totul se reduce la R0. Care în cazul monkeypox a fost calculată a fi în jur de 0.32-0.35. Suficient de jos pentru ca să nu se producă răspândire explozivă. Reamintesc: un R0=0.32 înseamnă că, într-o populație complet susceptibilă, un individ cu monkeypox poate infecta cu success 0.32 alți indivizi. Asta prin definiție nu ridică probleme”, spune dr. Cristian Apetrei.

  „Evident, sunt întotdeauna posibile clusteruri. Dacă virusul se transmite prin secreții și intră într-o populație susceptibilă cu obiceiuri la risc, vom putea vedea numeroase transmiteri secundare.
  După cum am tot spus timp de 2 ani, mortalitatea nu este măsura de referință în cazul niciunei boli. Nu uitați că, și așa cu semne clinic mai minore, simptomatologia monkeypox este tot cea de variolă”, a completat medicul.

  Se pare însă, afirmă dr. Cristian Apeteri, că rezervorul natural al virusului sunt rozătoarele. „Ceea ce înseamnă că populația unde șobolanii aproape au ajuns animale de companie (mă refer acum doar la număr, nu la dimensiunile lor care sunt acelea ale unui cățel mai mititel) e la risc major. Faptul că unii cetățeni ai planetei se așteptau ca monkeypox să înceapă să zburde nu-i face pe aceștia nici conspiratori și nici vrăjitori. După cum am mai spus, e suficient să pui mâna pe orice carte de boli emergente și ai să găsești acolo informația”.

  În aceeași postare este publicată și lista infecțiilor cu cel mai mare potențial pandemic:

  a. Febra hemoragică de Crimea-Congo
  b. Bolile filovirale (i.e., Ebola & Marburg)
  c. Coronavirusurile emergente înalt patogene relevante pentru om (MERS Co-V & SARS)
  d. Febra de Lassa
  e. Nipah și Hendra
  f. Virusul febrei Vaii Rift
  g. Monkeypox.

  „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici gut feeling, biocurenți sau vreo previziune de-a lui Nostradamus. Au fost doar experți din toate domeniile legate de emergența patogenilor și răspândirea lor în populațiile umane, care au judecat la rece și pe bază de modelare”, se arată în postare.

  Articolul precedentGrecia: Primul caz suspect de variola maimuţei
  Articolul următorMinisterul Sănătății, informații despre variola maimuței, după recomandările OMS: Întrebări și răspunsuri despre boală