Varianta Omicron: Când ar putea fi disponibile vaccinurile adaptate

0
410

Dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, a afirmat că este prea devreme să ne gândim la „versiuni 2.0” ale vaccinurilor anti-COVID, iar acestea ar putea fi disponibile, urmând traseul normal de dezvoltare, cel mai devreme în trimestrul al doilea din 2022.

Totodată, dr. Marius Geantă a spus că că sunt mai multe motive pentru care varianta Omicron este îngrijorătoare, după cum arată datele din Marea Britanie, referitoare la protecția oferită de actualele vaccinuri față de infecția simptomatică.

Astfel, dr. Marius Geantă a precizat că imunizarea cu două doze de vaccin bazat pe ARNm are o eficacitate de aproximativ 35% și de 75% pentru cei vaccinați cu trei doze de vaccin bazat pe ARNm, față de peste 90% în cazul variantei Delta, fără a se cunoaște pentru cât timp se menține această eficacitate.

De asemenea, dr. Marius Geantă a subliniat că protecția dată de vaccinul AstraZeneca pentru varianta Omicron este aproape zero, în timp ce trecerea prin boală nu protejează față de reinfectare.

„Este de așteptat ca protecția oferită de vaccinuri față de apariția formelor grave de boală cu varianta Omicron să fie mai mare, vom afla acest lucru în câteva săptămâni”, a precizat cofondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină.

În acest context, dr. Marius Geantă a afirmat că ne aflam într-unul dintre cele mai complicate momente, fiind „utopic” să ne imaginăm că oamenii se vor vaccina cu 3 doze în număr mai mare decât au făcut-o cu două doze.

„Suplimentar, date din Scoția și Danemarca ne arată că Omicron tinde să dizloce varianta Delta mai repede decât ne așteptam și ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii decembrie. Așadar, în comparație cu luna decembrie 2020, în acest moment decembrie 2021, avem în circulație o variantă, Omicron, care se răspândește mai repede decât Delta, care la rândul ei a înlocuit Alfa (Alfa a devenit dominantă în ianuarie 2021, după debutul campaniilor de vaccinare, înlocuind varianta ancestrală”, a explicat dr. Marius Geantă.

Articolul precedentGCS, despre testarea elevilor: Nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate
Articolul următorOMS: Varianta Omicron face vaccinurile mai puţin eficiente