Varianta Delta, înregistrată în 23 de țări din Europa. Numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână

0
70

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19,  a explicat joi că varianta Delta se înregistrează în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână.

Totodată, el a subliniat că trecerea prin boală nu protejează suficient în fața riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină și a făcut un apel pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

În acest moment, principala îngrijorare la nivel global este reprezentată de probabilitatea crescută de propagare a infecției cu varianta virală Delta, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, care a explicat că această tulpină este mult la contagioasă, are capacitate crescută de transmitere a infecției și se multiplică în cantitate mult mai mare față de tulpinile anterioare.

Ad in title

”Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare. Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta. Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a spus Gheorghiță joi în cadrul conferinței de presă de la palatul Victoria.

În același timp, Gheorghiță a mai precizat că schema completă de vaccinare asigură o protecția de 90% în fața virusului.

În ceea ce privește tulpina Delta a noului coronavirus, medicul a afirmat că în Europa, în ultima săptămână, numărul cazurilor de infectare cu această tulpină s-a dublat, varianta Delta înregistrându-se în 23 de țări europene.

În aceste condiții, Valeriu Gheorghiță a făcut un apel pentru accelerarea vaccinării, cu atât mai mult cu cât sezonul cald favorizează diverse campanii în locuri atipice, iar numărul de îmbolnăviri este scăzut.

Articolul precedentValeriu Gheorghiță, despre dozele de vaccin care au ieşit din perioada de valabilitate
Articolul următorGCS: 31 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și cinci decese, în ultimele 24 de ore