Valeriu Gheorghiţă: Valul patru ar putea avea consecințe mai grave decât cele precedente

0
482

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat că varianta indiană Delta este mult mai contagioasă și crește riscul de spitalizare, prin urmare valul patru ar putea avea consecințe mai grave decât cele precedente.

“Din datele existente, cunoaștem faptul că este mult mai contagioasă și aceste lucruri sunt deja cunoscute, are o contagiozitate și o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare față de tulpina inițială. În ceea ce privește virulența, se pare că ar crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile inițiale, decât celelalte variante de îngrijorare. Din datele care sunt modelate în momentul de față matematic se estimează că în 20 până la 50% din cazuri, persoanele diagnosticate sunt cazuri de reinfecții, tocmai pentru că tot mai multe date arată că odată ce persoanele au trecut prin boală la mai mult de 6 luni activitatea neutralizantă a anticorpilor pentru varianta Delta este aproape nedetectabile, lucru care se corectează prin vaccinare. Experții estimează că valul patru va fi mult mai agresiv decât valurile anterioare, diferențele fiind legate de nivelul de imunizare din populație, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul și procentul persoanelor vaccinate este mai mare și aici mă refer la persoane vulnerabile, cu atât consecințele negative va fi mai mic”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Articolul precedentGheorghiță, despre eficiența vaccinurilor anti-COVID privind formele severe de boală și spitalizările
Articolul următorCâte certificate digitale europene au fost emise până acum în România