Prima tranșă din totalul de 1.300.000 de doze de la AstraZeneca va sosi, sâmbătă, în țara noastră, a precizat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță.

„România va beneficia de doze din cele trei tipuri de vaccinuri care au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Practic, avem un caldendar de livrare, de la Pfizer vom avea 2,5 milioane de doze pentru primul trimestru. Pentru Moderna vom avea 430.000 de doze până în luna martie, inclusiv, deja au fost recepționate în România, în două tranșe, 36.000 de doze și pe data de 5 februarie, încă 42,000 de doze de la Moderna. Pentru AstraZeneca avem aproximativ 1.300.000 de doze pe primul trimestru. Mâine sosește în țară prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca și din 15 februarie vom deschide 180 de noi cabinete de vaccinare la nivel național în care vom distribui vaccinul AstraZeneca. Noi ne dorim ca în septembrie să atingem acea țintă, acel obiectiv de peste zece milioane de persoane vaccinate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seară, la postul public de televiziune.

Pentru luna februarie, România are alocate aproximativ 800.000 de doze de la AstraZeneca, iar diferenţa până la 1.300.000 ajunge în luna martie, a spus Valeriu Gheorghiță.

Principala problemă în România este că numărul de doze de vaccin este încă insuficent raportat la populație.

„Principala problemă la acest moment, care limitează creșterea numărului de persoane vaccinate, este legată de numărul de doze disponibile și este o problemă la nivel european, la nivel global, aș putea spune, având în vedere că cererea depășește cu mult capacitatea de producție și de distribuire a acestor doze către fiecare țară”,  a explicat coordonatorul campaniei naționale.