Valeriu Gheorghiță, despre persoanele care nu dezvoltă anticorpi după vaccinarea anti-COVID

0
302

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a declarat că un procent de 5% dintre cei vaccinați anti-COVID nu dezvoltă un nivel ridicat al anticorpilor, un nivel protector, precizând totodată că sunt și persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector nici după trecerea prin boală.

Potrivit lui Gheorghiță, este greu de identificat care sunt acele persoane care nu dezvoltă imunitate după vaccinare, dar cel mai frecvent, este vorba de persoanele care au anumite boli care scad probabilitatea de a dezvolta un răspuns imun, cum sunt pacienții care fac tratamente care reduc imunitatea, dar acestea sunt tocmai bolile pentru care trebuie să se protejeze mai bine, prin vaccinare.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță a explicat că vaccinarea nu face altceva decât să antreneze corpul pentru perioada în care se va întâlni, eventual, cu virusul SARS-CoV-2, îl va ajuta să se lupte mult mai bine și să reducă probabilitatea de a face o formă gravă.

„Sunt 5% care nu dezvoltă un nivel ridicat al anticorpilor, un nivel protector, dar sunt persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector nici după trecerea prin boală, tocmai de aceea este greu să identificăm care sunt acele persoane care nu dezvoltă imunitate după vaccinare, dar ce este important de știut este că cel mai frecvent, vorbim de persoanele care au anumite boli care scad probabilitatea de a dezvolta un răspuns imun, cum sunt pacienții care fac tratamente care reduc imunitatea, pacienții care au diverse boli care scad foarte mult imunitatea, dar acestea sunt tocmai bolile pentru care noi trebuie să ne protejăm mai bine prin vaccinare. Și sunt persoane care au aceste afecțiuni cronice care trebuie să facă o schemă consolidată de vaccinare care constă în administrarea a trei doze de vaccin, pentru că în felul acesta protecția va fi mult mai ridicată. Chiar dacă nivelul de anticorpi nu este unul suficient de ridicat, trebuie să știm că organismul se apără și printr-o altă modalitate, printr-o componentă a imunității, componenta celulară, care ne protejează față de formele grave și care se activează după vaccinare. Deci, nu neapărat nivelul de anticorpi este relevant pentru protecția pe care o obținem după ce ne vaccinăm sau după ce trecem prin boală, ci activarea întregului mecanism imun împotriva bolii. Este important să înțelegeți că vaccinarea nu face altceva decât să antreneze corpul nostru pentru perioada în care se va întâlni, eventual, cu virusul și îl va ajuta să se lupte mult mai bine și să reducă probabilitatea de a face o formă gravă. Acesta este rolul vaccinului, te ferește de gravitatea bolii, de internare și de deces”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei dezbateri.

Articolul precedentPremierul Boris Johnson a anunţat decesul unui prim pacient infectat cu varianta Omicron
Articolul următorProf. dr. Alexandru Rafila a avansat ideea numirii unui consilier onorific din partea comunității rome