Valeriu Gheorghiță, despre semnificaţia datelor din adeverinţa de vaccinare

0
29

Documentul pe care îl primeşte fiecare persoană după ce este vaccinată împotriva COVID-19 include lotul, data până la care este valabil lotul din care face parte vaccinul inoculat şi tipul de vaccin. Documentul nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea, precizează Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin. Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă duminică seară, la un post de televiziune.

Întrebat dacă documentul eliberat fiecărei persoane care a fost vaccinată împotriva noului coronavirus poate fi folosit pentru intrarea în alte ţări, medicul a răspuns că este prematur să precizeze dacă acesta este suficient.

Ad in title

„Plecând şi făcând o analogie cu rezultatul testelor de tip PCR, este foarte importat ca acel document să fie valid în ţara care a fost emis. Deci, din acest punct de vedere, dacă documentul este valid în ţara care emite, ar trebui să fie recunoscut şi în alte ţări, în cazul în care se va solicita fie un test negativ, fie dovada vaccinării, în orice moment în care am putea călători în anumite ţări care pot impune acest lucru”, a afirmat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a menţionat că fiecare persoană imunizată împotriva COVID-19 este trecută în Registrul Naţional al vaccinărilor.

Articolul precedentEficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 față de noile tulpini de virus. Explicațiile președintelui CNCAV
Articolul următorValeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii de protecție în România