Valeriu Gheorghiță, despre redeschiderea școlilor: „Nu este condiționată de vaccinare”

0
168

Colonel doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a dat asigurări că redeschiderea școlilor nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor. Mai mult,  acesta a subliniat că personalul din învăţământ are prioritate la vaccinare, pentru că deserveşte o activitate esenţială.

„Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, cadrele didactice şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post de televziune.

Astfel, cei care lucrează în învățământ și vor dori să se vaccineze vor intra în etapa a doua a campaniei de vaccinare.

Când ar putea începe etapa a doua a vaccinării

„Intenționez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a doua, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane la risc să dezvolte infecții severe și de asemenea cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

În România sunt aduse până în prezent în jur de 150.000 de doze de vaccin, din care au fost folosite ceva mai mult de 13.000, dar până la sfârșitul lunii ianuarie sunt așteptate să vină și restul de până la 750.000 de doze. Sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi prima etapă, în care ar fi de așteptat vaccinarea a 300.000 de persoane, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ar putea persoanele din etapa a treia să ceară vaccinarea mai repede?

Întrebat dacă persoanele care aşteaptă să se intre în etapa a treia nu ar putea, la cerere, să se vaccineze mai repede, în condiţiile în care există personal medical şi persoane din categoriile de risc care nu vor să se vaccineze, Gheorghiţă a spus că nu și a explicat de ce: „Nu, pentru că nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri. În situaţia în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare a tranşelor de vaccinuri săptămânală, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice, eficacitatea de peste 95% reiese ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a adăugat că peste tot în lume se face la vaccinare o prioritizare a categoriilor de populaţie.

Articolul precedentGheorghiță: Capacitatea de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane/zi
Articolul următorDr. Beatrice Mahler, despre infectarea cu SARS-CoV-2 în interiorul familiilor