Valeriu Gheorghiță: Anticipăm că tulpina sud-africană a coronavirusului nu se va extinde rapid

0
21

Vaccinarea împotriva noului coronavirus rămâne importantă, mai ales în condiţiile în care apar mutaţii ale virusului, a afirmat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă. Acesta a explicat că specialiştii nu anticipează că tulpina virusului SARS CoV-2 descoperită în Africa de Sud se va răspândi cu aceeaşi rapiditate precum cea din Marea Britanie.

„Această tulpină B1-135 din Africa de Sud totuşi nu pare să aibă un avantaj replicativ foarte mare, deci nu anticipăm că va fi o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie care are un avantaj replicativ important, dar, din fericire, nu are mutaţii care să reducă eficacitatea vaccinului”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la un post de televiziune.

„În contextul în care se vorbeşte despre noi variante virale, care unele se asociază cu o scădere a eficacităţii vaccinului, cum se întâmplă la tulpina din Africa de Sud, aici este important să înţelegem că, odată ce ne vaccinăm cât mai multe persoane, reducem numărul de îmbolnăviri şi, implicit, reducem probabilitatea ca acest virus să acumuleze noi mutaţii care pot, la un moment dat să devină, pe de o parte să fie mutaţii care cresc contagiozitatea, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, pe de altă parte pot să fie tulpini care îi oferă virulenţă mai crescută, adică o agresivitate mai mare  virusului. Ceea ce ne deranjează în mod deosebit, pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Ad in title
Articolul precedentPatru persoane din Congo au murit de Ebola
Articolul următorEficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 față de noile tulpini de virus. Explicațiile președintelui CNCAV