Vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik, respins de ANVISA

0
63
Foto: france24.com

Agenția braziliană pentru reglementarea medicamentelor  (ANVISA) a respins aprobarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik, pe motiv că nu există suficiente date cu privire la acest ser.

”Din cauza lipsei de date, conducerea ANVISA a hotărât în unanimitate să nu recomande importarea vaccinului rusesc Sputnik V”, a transmis agenția braziliană într-un comunicat, relatează Euronews.

Decizia vine în contradicție cu cea a guvernelor locale ale unor state braziliene care deja au importat vaccinul rusesc.

Ad in title

Agenția braziliană precizează că nu există date suficiente în ce privește controlul calității, siguranța și eficacitatea vaccinului Sputnik. De asemenea, ANVISA spune că o misiune de inspecție trimisă în Rusia nu a reușit să ”identifice condițiile în care vaccinul este produs și verificat”. Mai mult, echipei braziliene i s-ar fi refuzat accesul în spațiul de producție de la Gamaleia, institutul rusesc care a dezvoltat vaccinul Sputnik.

”Nu vom permite ca milioane de brazilieni să fie expuși la un ser care nu a fost verificat temeinic pentru a i se determina calitatea, eficiența sau nivelul de siguranță, iar având în vedere situația prin care trecem, fără să știm dacă care este echilibrul dintre riscuri și beneficii”, a spus președintele agenției, Antonio Barra Torres, citat de Euronews.

Rusia nu a trecut neobservat refuzul ANVISA și a reacționat la decizie printr-un mesaj pe Twitter pe pagina ”Sputnik V”. Oficialii ruși spun că este vorba de o ”decizie de natură politică, nu are nicio legătură cu accesul la informație sau cu știința”.

În Brazilia au murit din cauza COVID-19, de la începutul pandemiei și până în present, aproximativ 392.000 de oameni, acesta fiind al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după cel înregistrat de Statele Unite ale Americii.

Articolul precedentINSP: Procesul de îmbătrânire demografică în România, accentuat
Articolul următorProrectorul Universității din Sibiu, membru al Comitetului Director al EUA-CDE