Vaccinul antigripal, principalul mijloc de lupta impotriva gripei

0
223

Vaccinul antigripal reprezinta principala arma de preventie a gripei. Efectuarea vaccinului se impune in special la copii, varstnici si persoane cu probleme cronice de sanatate, potrivit prof.dr.Adrian Streinu-Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Gripa poate cauza sute de mii de spitalizari anual si poate conduce chiar la deces. Netratata corespunzator, gripa poate dezvolta complicatii grave precum: bronsite, sinuzite, pneumonii dar si miocardite si encefalite. Categoriile cele mai expuse sunt extremele: copiii si varstnicii, precum si persoanele cu boli respiratorii si cardiovasculare. Copiii pot fi vaccinati impotriva gripei incepand de la 6 luni.

Virusurile gripale induc imunodepresie, organismul uman devenind mai susceptibil la contactarea si a altor virusuri. De asemenea, virusurile gripale devin mai virulente in urma transmiterii de la o persoana la alta. Directorul Institutului de Boli Infectioase declara ca antibioticele nu sunt indicate pentru tratarea gripei, intrucat distrug flora care ne protejeaza, complica evolutia gripei si favorizeaza aparitia infectiilor bacteriene.

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atentia si asupra confuziei frecvente intre gripa si raceala. „Simptomele gripei apar foarte repede , chiar in decurs de 24 de ore de la infestarea cu virusul. Spre deosebire de raceala, gripa provoaca temperatura foarte mare, deseori peste 39oC, dureri ale spatelui, bratelor si picioarelor, o tuse seaca, iar pacientii se vor simti extrem de obositi”. in ultima perioada au fost inregistrate 3 cazuri de gripa pe teritoriul Romaniei, conform dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa.

Campania Roche a demarat in parteneriat cu Ministerul Sanatatii Publice o campanie de informare a populatiei asupra gravitatii gripei. Scopul campaniei este de a determina publicul sa apeleze la un consult de specialitate si sa umeze un tratament conform indicatiilor medicilor, renuntand la automedicatie.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentFumatul provoaca anual 33.000 de decese in Romania
Articolul următorUn roman este suspectat de febra de Malta