Vaccinul antiCOVID al AstraZeneca: EMA va reuni un grup de experţi pentru cazurile de cheaguri de sânge

0
31

Un grup de experţi se va reuni luni în cadrul anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la cazurile raportate de cheaguri de sânge la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca împotriva COVID-19, fără o legătură dovedită în această etapă, relatează AFP.

Comitetul de securitate al agenţiei ”continuă să evalueze cazurile semnalate. În acest context, EMA convoacă un grup ad-hoc de experţi pe 29 martie pentru o contribuţie suplimentară la evaluare”, a declarat joi autoritatea de reglementare europeană, potrivit unui comunicat.

EMA a stabilit săptămâna trecută că vaccinul AstraZeneca este ”sigur şi eficient” şi nu este legat de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge.

Cu toate acestea, agenţia cu sediul la Amsterdam a declarat că nu poate ”exclude definitiv” o legătură între vaccin şi cazurile rare de tulburări de coagulare, potrivit Agerpres.

Experţi externi, în special în hematologie, medicină cardiovasculară şi neurologie, ”se vor reuni pentru a-şi da avizul” pentru EMA ”cu privire la aspecte precum un mecanism de acţiune plauzibil, posibili factori de risc subiacenţi şi orice date suplimentare necesare pentru a înţelege mai bine evenimentele observate şi riscul potenţial”.

”Rezultatele reuniunii experţilor, precum şi analiza mai aprofundată a cazurilor raportate vor contribui la evaluarea în curs”, a adăugat EMA.

Agenţia a precizat că recomandarea actualizată cu privire la această problemă va fi abordată la o reuniune plenară care va avea loc în perioada 6-9 aprilie.

Articolul precedentCNCAV: 58.886 doze de vaccin antiCOVID, administrate de la ultima raportare
Articolul următorAdeverinţa electronică verde: Eurodeputaţii au iniţiat procedura de urgenţă