La Institutul Cantacuzino au ajuns, sâmbătă dimineață, la ora 8.00, primele doze de vaccin anti-COVID-19. De aici vor fi distribuite în 10 spitale aflate în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat se află la institut.

„In momentul in care ajunge in depozit la noi, urmeaza procesele de receptie, dupa care va fi depozitat in congelatoarele noastre la temperaturi foarte joase, de minus 75 grade, ulterior acestui proces va urma procesul de livrare catre centrele regionale din tara din cadrul spitalelor militare iar necesarul de doze de vaccin care va fi administrat pacientilor va fi gestionat de catre Centrele de Vaccinare din tara. Transportul se va realiza cu structuri din cadrul MApN in conditii controlate de temperatura si conditii de siguranta maxima”, a spus Janina Varodin, farmacist la Institutul „Cantacuzino”, Centrul Național de Stocare a vaccinului COVID-19.

Cele 10.000 de doze vor fi livrate, sâmbătă, către centrele de vaccinare din țară.

Vaccinarea începe duminică, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19.

Acestea sunt:

* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

În primă fază vor fi imunizate cadrele medicale din prima linie, apoi persoanele din azilurile de bătrăni și restul angajaților implicați în prima linie. Apoi, dozele vor ajunge, treptat, și la restul populației.

Vaccinarea anti-COVID-19 începe în România în data de 27 decembrie în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Evenimentul de vaccinare de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” va începe duminică, 27 decembrie, la ora 09:00.

În aceeași zi, acțiuni similare vor fi organizate și în celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, după ora 10:00.

Cele 10.000 de doze de vaccin au intrat în țară, vineri după amiază, prin Vama Nădlac 2, în jurul orei 13.40. Vaccinul, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, este primul căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizația condiționată de punere pe piață.

La frontieră, transportul a fost întâmpinat de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şi de şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă. Camionul cu primele doze de vaccin alocate României a fost escortat până în Capitală de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei.