Usturoiul este un adevarat protector al principalelor organe, prevenind aparitia bolilor cardiovasculare, cancerului, reumatismului si hipertensiunii arteriale. Efectul protector se datoreaza vitaminelor (A, complexul B si C ), mineralelor, aminoacizilor, dar si enzimelor.

Astfel, persoanele care consuma zilnic usturoi prezinta un risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer, fiind protejate de cancerul de stomac, de colon, de san, de esofag si de cancerul bucal. Acest lucru este posibil datorita alicinei, o substanta cu puternic efect anticancerigen, care se elibereaza atunci cand usturoiul este pisat. Potrivit cercetatorilor americani un catel de usturoi contine aproximativ noua miligrame de alicina.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta australieni au ajuns la concluzia ca usturoiul este remediul potrivit pentru persoanele hipertensive. Cei care consuma zilnic un catel de usturoi reusesc sa-si mentina sub control tensiunea arteriala. De asemenea, usturoiul previne aparitia aterosclerozei, afectiune care sta la baza multor probleme cardiovasculare. Usturoiul este arma eficienta in lupta impotriva colesterolului „rau”, ajuta la cresterea nivelului colesterolului”bun” si scade nivelul trigliceridelor.

Ustoroiul are si numeroase proprietati antibiotice. in acest sens, expertii americani au realizat un studiu ale carui rezultate au evidentiat efectul antibiotic al usturoiului. S-a observat ca acesta amelioreaza starea de sanatate a pacientilor diagnosticati cu pneumonie stafilococica si streptococica si care prezentau rezistenta la antibiotice.

Usturoiul actioneaza si asupra afectiunilor digestive (diaree, balonare), afectiunilor respiratorii (bronsita, astm). Mai mult decat atat, usturoiul are rol anticoagulant, prevenind formarea cheagurilor de sange. Datorita continutului de vitamina A si C, usturoiul previne imbatranirea precoce.