
”A mancat acum zece ani varza si i-a ramas o foaie de dafin in gat”. Este unul dintre motivele neobisnuite pe care un pacient le-a invocat in clipa in care s-a prezentat la camera de garda a unuia dintre cele mai mari spitale din Capitala.
Din pacate insa, nu este nici pe departe singurul motiv aberant cu care oamenii s-au prezentat la camera de garda a unuia dintre marile spitale din Capitala. Astfel, in foile de prezentare la urgenta pe care medicii le-au strans de-a lungul timpului apar fel de fel de cauze, pentru multe dintre ele nefiind nevoie de ajutor medical. Asa se face ca specialistii care asigura garda pierd timp pretios care trebuie acordat cazurilor cu adevarat grave.
Astfel, unul dintre pacienti a discutat cu medicii din unitatea de primiri urgente si le-a spus ca a mancat acum zece ani varza, ca atunci i-a ramas o foaie de dafin in gat si ar vrea ca acum medicii sa i-o scoata. Dupa minute pretioase, in loc sa acorde atentie cazurilor care necesitau ajutor urgent, au fost nevoiti sa -i demonstreze pacientului ca nu poate fi vorba despre nicio foaie de dafin si ca nu are nici alta problema de sanatate.
in alt caz, un alt pacient le-a povestit medicilor ca…a visat urat si s-a speriat, si ca acela este motivul pentru care s-a prezentat la camera de garda. Alta data medicii au fost nevoiti sa scrie la sectiunea anamneza faptul ca au de tratat o ”pacienta constienta care nu se poate opri din plans”, fara alte cauze medicale. Cu alta ocazie, medicii au trecut in sectiune urmatorul lucru: ”fara cauze medicale, pacientul doreste sa doarma”, dupa ce pacientul le-a spus ca ”refuz investigatiile si vreau patut”.
Alt pacient a venit la garda cu un motiv halucinant: suparare la vot, pentru ca altul, in alta zi sa le spuna medicilor ca ”a visat urat si s-a speriat”.
in alt caz, nu mica le-a fost mirarea medicilor cand au aflat ca pacientul a venit la camera de garda cu ”suparare si durere in suflet”. Un alt motiv al prezentarii la garda cu care s-au confruntat medicii a fost acela ca pacientul ”a adormit devreme azi-noapte si s-a speriat”.
Din pacate insa, oricate zambete ar starni aceste motive invocate de pacienti, situatia este una grava. Aceste cazuri peste care se adauga cele in care pacientii se prezinta la garda cu probleme medicale care ar putea fi rezolvate foarte bine cu ajutorul medicului de familie ingreuneaza foarte mult munca medicilor de la Urgenta.
Lucrurile nu stau bine nici in tara. La Spitalul Clinic Judetean de Urgente ”Sfantul Spiridon” din Iasi, de exemplu, de cele mai multe ori medicii sunt nevoiti sa se ocupe de cazuri care nu au ce cauta acolo in mod normal. Cadrele sanitare trebuie sa acorde atentie tuturor si sa-i trateze pe toti.
Medicul Tudor Ciuhodaru s-a confruntat de multe ori cu cazuri neobisnuite: ” Recunosc, au venit oameni pentru a-si rezolva probleme care nu erau de domeniul medical, oameni care-si pierdusera actele, care nu stiau carui serviciu sa se adreseze. Printre lucrurile trasnite au fost cum se poate prepara o anumita bautura, care sunt leacurile anti-mahmureala, daca avem vreo solutie care sa consolideze imediat o fractura pentru ca persoana respectiva trebuie sa se duca imediat la nunta”.
in afara acestor cazuri, medicii de la camerele de garda se ocupa si de pacienti care ar trebui sa se adreseze in primul rand medicului de familie.
”Sunt pacienti care au afectiuni cronice, la care durerea persista de mult timp, sau care nu au medicul de familie sau cineva care sa-i indrume catre un alt serviciu de specialitate si vin sa ne ceara parerea. Lucrurile acestea nu pot fi reglementate pana cand nu se vor trece doua bariere: in primul rand este cea educationala, inseamna sa faci educatie pentru sanatate inca de la scoala, sa stim care sunt riscurile oricarei afectiuni, care sunt semnalele de alarma, cand ar trebui sa ne prezentam intr-un serviciu de urgenta si care ar fi notiunile de prim ajutor. Pe de alta parte este cea economica: atat timp cat accesul spre medicina primara este dificil, cand solutia finala ramane tot spitalul, cand pacientii sunt redirijati iar timpul pierdut si investigatiile necesare nu se pot asigura decat cu mari timpi de asteptare in alt sistem oamenii vor continua sa vina spre urgente pentru a li se rezolva orice fel de urgenta sau o aparenta urgenta”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.
Dr. Rodica Tanasescu, vicepresedinte Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, spune ca pacientii se pot prezenta cu absolut orice problema de sanatate la cabinetul medicului de familie.
”Sigur ca, daca e vorba de o acuza urgenta, care apare in afara programului de cabinet, pacientul poate apela la salvare. Prin acuza urgenta inteleg situatii care pot pune in pericol pacientii. Asadar, pentru toate problemele de sanatate obisnuite pe care le intalnim recomandam cu caldura pacientilor sa dea telefon la cabinet, sa se programeze daca nu este ceva urgent sau daca este urgent vor fi oricum primiti si vazuti de medicul de familie. Din pacate, exista un numar suficient de pacienti care apeleaza la salvare si pentru un 37 cu 5 pentru ca le e incomod sa mearga la cabinet. Acest lucru este incorect fata de alti pacienti care poate au nevoie de salvare pentru o situatie grava”.
Potrivit estimarilor, aproximativ 20% dintre pacientii romani vin la unitatile de primiri urgente pentru probleme cronice de sanatate, in loc sa solicite ajutorul medicului de familie sau pe cel al medicului specialist. O alta situatie actuala este cea legata de numarul persoanelor neasigurate din Romania. Conform datelor furnizate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, la 31 decembrie 2019 17,5 milioane de asigurati. Populatia rezidenta a Romaniei era la 1 ianuarie 2019, conform datelor INS, de 19.405.000 de persoane.
Multe dintre persoanele neasigurate merg la camerele de garda atunci cand au o problema medicala oricat de mica, pentru ca nu platesc pentru consultul medical primit acolo si pentru ca nu este nevoie de o programare.
”Un numar important de pacienti care nu sunt asigurati si care nu au acces la retete compensate, la trimiteri, la investigatii vin la urgenta, pentru ca acolo este gratis. Dar este gratis tot pentru urgente, pentru urgente importante, nu pentru o durere de burta dupa prea multe sarmale. Eu cred ca trebuie sa existe niste masuri care sa incurajeze asigurarea de sanatate. in alte parti este obligatorie, teoretic este obligatorie si in Romania, practic aproximativ 15% din populatie este neasigurata, ceea ce inseamna un numar foarte mare de potentiali pacienti”, a explicat dr. Rodica Tanasescu.