Prof. dr. Daniel Coriu: In Romania nu exista registre cu numarul celor care sufera de boli hematologice

0
675

in Romania nu exista registre cu numarul celor care au boli hematologice. Este semnalul de alarma tras de prof. dr. Daniel Coriu intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro.

”Nu avem date, din nefericire in Romania nu exista registre, nu avem registre clare, sa demonstram matematic ce se intampla, avem o estimare a noastra, a spus prof. dr. Coriu intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro Șeful Sectiei de Hematologie Clinica si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni afirma ca, in schimb, in ultimii ani s-a inregistrat o adresabilitate mai buna a pacientilor catre specialistii din acest domeniu.

”Medicul de familie, internistul, nefrologul sau neurologul sau orice alta specialitate trimite mai repede pacientul catre sectia de hematologie”, a explicat prof. Coriu.

Prof. dr. Daniel Coriu a vorbit si despre centrele de specialitate pe care Romania le are si in care pot fi tratati pacientii cu afectiuni ale sangelui. Din pacate, Sectiile de Hematologie Clinica si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni se afla intr-o cladire veche.

” Acest spital in care ne aflam este construit prin anii 1970. Este imposibil ca fluxurile concepute atunci  sa corespunda cu ceea ce ar trebui sa fie acum, lucrurile sunt complet diferite, nu va spun ca avem un grad seismic destul de ridicat, asta cred ca este principala problema. Cine va gandi dezvoltarea sistemului sanitar va trebui sa aiba in vedere acest lucru:  construirea unor spitale moderne in care sa existe centre de hematologie, sectii de hematologie ultramoderne,  cu camere sterile in care sa tratam pacientii cu leucemie acuta sau cu alte boli grave”, a atras atentia prof. dr. Daniel Coriu.

Infrastructura invechita pe alocuri si lipsa  registrelor  sunt doar doua dintre provocarile cu care se confrunta hematologia romaneasca. Foarte importanta este si repartizarea inegala a medicilor hematologi in tara, lucru care de multe ori supraaglomereaza centrele mari, precum este cel de la Bucuresti.

”Se intampla aproape in fiecare zi, suntem supraaglomerati, nu blamam pe nimeni pentru acest lucru, chiar ne onoreaza, avem sansa sa fim un centru cu traditie, un centru mare, impreuna cu transplantul medular avem 180 de paturi si bineinteles avem un numar mare de  medici hematologi. Avand aceste avantaje am decis supraspecializarea medicilor pe anumite boli hematologice. De ce supraspecializare ? Pentru ca progresele stiintifice in hematologie sunt uriase si este imposibil pentru un singur medic sa cunosca si mai ales sa aplice in practica  toate acestea ”, a spus prof. dr. Daniel Coriu.

Articolul precedentAproape 90 de cazuri de rujeola, in noua judete, in ultimele 17 zile
Articolul următorCopiii care isi petrec primii ani de viata in conditii dificile au creiere mai mici „“ studiu pe orfani romani