UPB: Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, lansat în parteneriat cu UMF Carol Davila

0
295

Universitatea Politehnica din București a inaugurat, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și Universitatea Tehnică din Republica Moldova – și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Astfel, Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va dezvolta un ecosistem de excelență în cercetare și inovare în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) și va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale și aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entitățile publice și private care dezvoltă tehnologii de IA și aplicațiilor bazate pe IA.

Acest ecosistem va permite României să fie poziționată ca un jucător important în peisajul global european al Inteligenței Artificiale, dar va oferi și organizațiilor interesate să implementeze aplicații ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare și specialiști de cel mai înalt nivel.

Parteneriat cu companii naționale și multinaționale din România pentru aplicații medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică

Centrul urmărește stabilirea de parteneriate și realizarea de proiecte comune de cercetare și dezvoltare cu companii naționale și multinaționale din România și implementarea soluțiilor de IA în aplicații comerciale.

Tehnologiile IA pot contribui la promovarea creșterii economice incluzive, la rezolvarea provocărilor globale – cum ar fi schimbările climatice și asistența medicală îmbunătățită – și inclusiv în lupta împotriva pandemiilor.

Domeniile abordate în cadrul centrului vor varia de la utilizarea IA în aplicații medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică, până la sprijinirea domeniilor industriale de interes din România – inclusiv prin formularea de politici care să sprijine industria. Prin centrul de excelență, consorțiul își propune și să atragă tinerele talente interesate să dezvolte domeniul.

“După cum știm cu toții, AI este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puțin 10 angajați au folosit aplicații AI, iar numărul este în creștere rapidă. Rata anuală de creștere estimată a AI în organizații între 2020 și 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piața globală de AI va crește în următorii câțiva ani, atingând o valoare de piață de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Național de Excelență în Inteligență Artificială care să poată ajuta la îmbunătățirea a ceea ce AI are de oferit societății în general, dar și să ajute companiile să implementeze soluții complexe pentru nevoi foarte specifice” – a declarat Rectorul Universității POLITEHNICA din București, Mihnea Costoiu.

Centrul de inovație și e-Health al UMF “Carol Davila“, contribuție la digitalizarea sistemului

La rândul său Rectorul UMF Carol Davila din București, Prof.Dr.Viorel Jinga a subliniat că “începând de astăzi Centrul Național de Excelență în Inteligență Artificială va deschide noi și noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaștere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare, iar prin integrarea UMFCD în acest important parteneriat, medicina românească va înregistra în tot ansamblul său un plus de valoare considerabil amplificând procesele de digitalizare demarate deja în cadrul Universității noastre prin propriul Centru de inovație si e-Health”.

Totodată, Rectorul UNATC, Prof. Dr. Liviu Lucaci a precizat că “artele, științele și tehnologia pot acum să se ajute unele pe altele în beneficiul omului și cum un astfel de Centru își are locul firesc în universități – aceste instituții întorcând de fiecare dată societății rezultatele cercetărilor lor – noile programe și proiecte ce se vor derula aici, prin contribuția creativității artistice a UNATC, vor înbunatati în mod firesc viitorul umanității”.

Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială este animat de viziunea și angajamentul de a studia și dezvolta sisteme de Inteligență Artificială de încredere, sigure și centrate pe om, într-o comunitate de cercetători care contribuie la dezvoltarea fundamentelor disciplinei, a tehnologiilor de Inteligență Artificială și a aplicațiilor de IA în rezolvarea problemelor din lumea reală.

“Le mulțumesc partenerilor noștri pentru deschiderea pe care o arată către inițiativele noastre. Odată cu deschiderea Centrului Național de Excelență în Inteligență Artificială lansez invitația tuturor companiilor interesate să implementeze soluții sau să dezvolte aplicații bazate pe AI să intre în legătură cu centrul pe care tocmai l-am inaugurat. Astfel, vor putea beneficia nu doar de rezultatele unei infrastructuri performante, ci de resursă umană de top care poate contribui la obiectivele beneficiarilor“ – a precizat rectorul UPB, Mihnea Costoiu .

Articolul precedentAustralia: Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani, aprobat
Articolul următorTest PCR obligatoriu la intrarea în România și carantină pentru persoanele nevaccinate