Sanctiunile punctuale din cazul Constanta nu sunt masuri suficiente pentru a rezolva problemele legate de HIV/SIDA in Romania, potrivit unui comunicat de presa remis catre Sanatatea TV. in acest context, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), organizatie nationala care promoveaza si apara drepturile persoanelor seropozitive din Romania, considera ca reactia prompta a autoritatilor fata de gravele abuzuri in cazul tinerei de la Constanta este salutara si trebuie sa fie tot atat de ferma pe masura gravitatii faptelor petrecute, iar cei vinovati sa plateasca pentru greselile lor, pentru a se preveni astfel de cazuri in viitor.

a€œVorbim in cazul de la Constanta de fapte foarte grave: testare fara acordul persoanei pentru HIV, testare nejustificata de locul de munca vizat, dezvaluirea diagnosticului catre persoane care nu aveau voie sa afle diagnosticul, desfacerea abuziva a contractului de munca. O serie de oameni au gresit grav, negandindu-se cat rau fac prin faptele lor unei tinere. Trecand peste modul abuziv de testare, un astfel de diagnostic se comunica pacientului numai in niste conditii speciale, de catre oameni pregatiti in acest sens. Iar cealalta lovitura primita din partea angajatorului denota modul cum este respectata in Romania legislatia privind combaterea discriminarii”, a declarat Cristian Rosu, presedinte UNOPA.

Astfel ca, masurile punctuale de la Constanta nu rezolva situatia grea pe care o au de infruntat persoanele seropozitive din Romania, supuse marginalizarii si discriminarii. Cu toate acestea, pot fi un inceput pentru autoritatile din Romania in a intelege ca au o responsabilitate majora in a supraveghea la respectarea drepturilor pacientilor, atat in sistemul medical de stat sau cel privat, cat si referitor la prevenirea si sanctionarea discriminarii si a altor forme de incalcare a drepturilor pacientilor. Totodata autoritatile sunt responsabile de informarea si educarea comunitatii cu privire la prevenirea infectiei HIV, cu privire la cunoasterea si respectarea drepturilor pacientilor seropozitivi de catre toti cei care pot ajunge sa comita astfel de abuzuri, de multe ori din lipsa de pregatire si de informare, se mai arata in comunicat.

a€œPentru a nu mai avea astfel de situatii este necesar ca Guvernul sa adopte si sa implementeze rapid Strategia Nationala HIV/SIDA, astfel incat toate ministerele responsabile sa actioneze la unison pentru prevenirea acestor abuzuri generate din lipsa de informare a populatiei. Guvernul trebuie sa inteleaga ca problema HIV/SIDA este o problema majora de sanatate publica si sociala, care trebuie tratata cu maxima responsabilitate si pentru care trebuie alocate toate resursele necesare. Prevenirea infectiei HIV, tratamentul celor deja infectati, respectarea drepturilor persoanelor seropozitive si accesul la servicii psiho-socio-medicale trebuie sa fie prioritati ale guvernului, pentru ca altfel problema va fi scapata de sub control si numarul de cazuri poate creste exponential”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.