Pandemia COVID-19 a afectat programele de imunizare la nivel global. Astfel, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au lansat, vineri, un apel urgent la acțiune pentru prevenirea principalelor epidemii de rujeolă și poliomielită.

Specialiștii din cadrul celor două organizații au estimat că sunt necesare nu mai puțin de 655 milioane dolari americani pentru gestionarea lipsurilor cu care se confruntă țările care nu fac parte din Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare – GAVI. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de 400 milioane de dolari americani pentru poliomielită și de 255 milioane de dolari americani pentru rujeolă.

Oficialul OMS: „Dacă facem acest lucru, viețile copiilor vor fi salvate”

„Spre deosebire de COVID, avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru oprirea bolilor ca poliomielita și rujeola. Avem nevoie de resursele și angajamentele necesare pentru a pune în aplicare aceste instrumente și cunoștințe. Dacă facem acest lucru, viețile copiilor vor fi salvate „, a spus expertul OMS.

„COVID-19 a avut un efect devastator asupra serviciilor de sănătate și, în special, a celor de imunizare, la nivel mondial”, a adăugat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Milioane de copii din țările subdezvoltate, în pericol

Și reprezentantul UNICEF a precizat că, deși abordarea pandemiei globale COVID-19 este esențială, alte boli mortale amenință viața a milioane de copii, în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii.

„Nu putem permite lupta împotriva unei boli mortale să ne facă să pierdem teren în lupta împotriva altor boli”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

„De aceea, astăzi solicităm urgent acțiuni globale din partea liderilor de țară, a donatorilor și a partenerilor. Avem nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a relua în siguranță campaniile de vaccinare și pentru prioritizarea sistemelor de imunizare care sunt esențiale, pentru a proteja copiii și pentru a preveni alte epidemii în afară de COVID-19”, a adăugat Henrietta Fore.

Strategii mondiale de prevenție

În următoarele luni, specialiștii vor să implementeze noi instrumente, inclusiv un nou vaccin oral împotriva poliomielitei și un plan de răspuns strategic la focarele de rujeolă. În privința poliomielitei, eșecul eradicării ar conduce la reapariția globală a bolii, rezultând până la 200.000 de cazuri noi anual, în decurs de doar zece ani, potrivit estimărilor. Experții se așteaptă ca transmiterea poliovirusului să crească în Pakistan și Afganistan și în multe zone din Africa.

În cazul rujeolei, planul strategic reprezintă o strategie mondială pentru prevenția, detectarea și luarea unor măsuri rapide și eficiente la focarele de rujeolă. În ultimii ani, focarele de rujeolă au reapărut în mai multe părți ale lumii, pandemia COVID-19 agravând problema.