Una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă, după ce a fost imunizată cu vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva noului coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare americane, care insistă asupra faptului că beneficiile vaccinării sunt cu mult mai mari decât eventuale riscuri, relatează AFP.

Cifra a fost calculată de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de şoc anafilactic, o reacţie alergică gravă, dintr- un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate în perioada 14-23 decembrie.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactice la milionul de dose administrate”, a declarat o reprezentantă CDC, Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze.
În ciuda faptului că nivelul vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacţii alergice grave rămâne ”extrem de rar”, iar populaţia are tot interesul să se vaccineze, în contextul în care riscul îmbolnăvirii de COVID-19 este cu mult mai mare, a subliniat Nancy Messonnier.

Cele 21 de cazuri au fost înregistrate de CDC la persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 60 de ani, cu o vârstă medie de 40 de ani.

În total 19 cazuri (90%) de şoc anafilactic au fost înregistrate la femei, iar simptomele s-au manifestat pe o perioadă cuprinsă între două şi 150 de minute de la administrarea vaccinului – o perioadă mediană de 13 minute.
Între aceste simptome s-au înregistrat erupţii cutanate, urticarie, o senzaţie de sufocare, umflarea limbii, dificultăţi în respiraţie, umflarea buzelor, o stare de greaţă, o tuse seacă persistentă.

Patru pacienţi (19%) au fost spitalizaţi, trei la terapie intensivă, iar ceilalţi 17 au fost preluaţi de servicii de urgenţă.
Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii, mai puţin unul, s-au restabilit până la data întocmirii studiului.