Un test recent descoperit ar putea preveni diabetul cu zece ani înainte

0
502

Probabilitatea de a face diabet în următorii 10 ani va putea fi prevenită din timp, grație unui grup de cercetători britanici care au au conceput un test de sânge ce va putea indica acest risc.

Astfel, testul urmărește „metilarea” ADN-ului – acele modificări chimice din sânge care arată dacă activitatea genelor asociate diabetului amplificată sau scăzută: „Analizarea modificărilor ADN-ului din sânge poate îmbunătăți capacitatea de a prezice riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 într-un deceniu. Descoperirile ar putea duce la aplicarea mai devreme a unor măsuri preventive, reducând povara economică și de sănătate cauzată de diabetul de tip 2” se arată în rezumatul studiului publicat în Science Daily.

Potrivit lui Riccardo Marioni de la Centrul de Medicină Genomică și Experimentală al Universității din Edinburgh, principalul autor al ceercetării care s-a derulat pe o perioadă de 15 ani, a menționat că un astfel de test ar putea crește procentul persoanelor depistate cu risc de diabet tip 2 cu până la 18% decât în prezent.

Aproape jumătate dintre pacienții diabetici ar putea fi salvați

Datorită acestui test, procentul de persoane depistate prin metoda standard folosită de către medici în prezent ar crește de la 30%, cât este acum, până la 48%.

Până acum au fost supuse testului circa 15.000 de persoane, în decursul anilor, testul dovedindu-se unul eficient.

Potrivit autorului studiului, aceeași abordare poate fi folosită pentru depistarea mai multor boli comune, folosindu-se doar simple mostre de sânge sau chiar de salivă.

Metilarea este un proces chimic din organism în care o moleculă mică numită grup metil este adăugată la ADN în timp ce instrumentele actuale de predicție a riscului pentru diabetul de tip 2 folosesc informații precum vârsta, sexul, IMC și istoricul familial al bolii; cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că includerea datelor de metilare a ADN-ului alături de acești factori de risc a oferit o predicție mai precisă.

Adăugarea sau îndepărtarea acestor grupări metil poate afecta modul în care unele molecule acționează în organism. Aceste modele de metilare pot ajuta la urmărirea proceselor de îmbătrânire și a dezvoltării bolii.

Metilarea ADN-ului a clasificat corect sute de pacienți

Oamenii de știință și-au folosit rezultatele pentru a estima performanța predictivă folosind un scenariu de screening ipotetic pe 10.000 de persoane, în care unul din trei indivizi dezvoltă diabet de tip 2 pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit studiului, modelul care a folosit metilarea ADN-ului a clasificat corect un număr suplimentar de 449 de indivizi în comparativ cu cel bazat doar pe factorii de risc tradiționali.

Datele au venit de la 14.613 voluntari din studiul Generation Scotland, un amplu documentar conceput pentru a ajuta oamenii de știință să investigheze cauzele bolii, să înțeleagă prioritățile țării în domeniul sănătății și să documenteze viitoarele tratamente medicale sau politicile de sănătate însă echipa a repetat analizele la 1.451 de indivizi dintr-un studiu realizat în Germania, pentru a se asigura că descoperirile lor ar putea fi replicate la oameni din medii diferite.

Descoperirea ar putea duce și la identificarea unor tratamente noi pentru alte boli

Diabetul de tip 2 este o afecțiune gravă în care insulina pe care o produce pancreasul nu poate funcționa corect sau pancreasul nu poate produce suficientă insulină ceea ce poate duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge și, la rândul său, la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi boli cardio-vasculare, leziuni ale nervilor și probleme ale membrelor inferioare.

Dr. Riccardo Marioni a mai subliniat că reușita acestor studii ar putea încuraja descoperiri revoluționare și în tratarea altor afecțiuni: „Ar putea fi luate abordări similare pentru alte boli comune pentru a genera predicții ample de sănătate dintr-o singură probă de sânge sau de salivă” – a relatat specialistul.

Articolul precedentConf. univ. dr. Mihai Craiu: Infecția cu Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS) este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav
Articolul următorDSU: Misiuni de salvare a unor nou-născuți, efectuate de echipaje de terapie intensivă