Un studiu recent efectuat de un grup de cercetatori de la Laboratoarele de Cercetare Merck, Universitatea din Carolina de Nord (UNC) din Chapel Hill, Şcoala de Sanatate Publica Harvard, Institutul National de Cancer si de la Universitatea California din San Diego a adus dovezi timpurii cu privire la utilizarea unui medicament in vederea indepartarii rezervoarele ascunse de virus la pacientii care primesc tratament pentru HIV, virusul care provoaca SIDA. Mai exact, cercetatorii au initiat acest studiu pentru a identifica noi modalitati de eliminare a infectiei persistente cu HIV din organism.

„Noi credem ca eliminarea si curatarea rezervoarelor virale sunt un prim pas critic in provocarea de a gasi un tratament pentru HIV/SIDA. Suntem incantati de aceasta cercetare de pionierat si ramanem plini de speranta in privinta potentialului sau”, a declarat prof. univ. dr. Daria Hazuda, vice-presedintele Merck Research Laboratories.

Acesta este primul studiu publicat care demonstreaza potentialul inhibitorilor histonici ai deacetilazei (HDAC) de a ataca rezervoarele latente de virus, intr-un studiu clinic de translatie, se arata intr-un comunicat de presa remis Sanatatea TV.

„Acest lucru ofera dovezi convingatoare pentru a sprijini o strategie de a ataca in mod direct si de a eradica infectia latenta cu HIV”, a spus David Margolis, profesor de medicina, microbiologie, imunologie si epidemiologie la UNC din Chapel Hill, care a condus studiul.

Cercetarile efectuate sunt parte a unui consortiu UNC – Colaborarea Cercetatorii pentru Eradicarea SIDA (CARE), finantat de Institutul National de Alergii si Boli Infectioase.