Un simplu test de sange ar putea ajuta la identificarea cancerului mamar chiar si cu zece ani inainte de aparitie, in conditiile in care cancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei.

Cercetatorii britanici au realizat numeroase studii ale caror rezultate au aratat ca una din cinci femei este purtatoare unui comutator genetic ce dubleaza sansele de aparitie a cancerului de san. Descoperirea specialistilor britanici este importanta, deoarece permite identificarea semnelor bolii cu multi ani inainte de aparitie.

Oamenii de stiinta au prelevat probe de la aproximativ 1400 de femei, dintre care 640 s-au confruntat la un moment dat cu cancerul mamar. Desi testele au fost realizate in medie cu trei ani inainte de stabilirea unui diagnostic, in unele cazuri ele au reusit sa prezica cancerul cu aproape 11 ani inainte de manifestare.

Testul de sange s-a dovedit eficient mai ales in cazul femeilor cu varste pana la 60 de ani. De asemenea, testele de sange ar putea detecta si alte tipuri de cancer, dupa ce s-a observat ca schimbarile genetice pot fi asociate cu limfomul si leucemia. Oamenii de stiinta sunt optimisti in ceea ce priveste noul test de sange deoarece ar putea reduce numarul deceselor cauzate de cancerul mamar si sustin ca acesta ar putea fi comercializat in 5-10 ani.