Un război în Europa ar afecta progresul uriaș făcut în ultimii trei ani în tehnologia fabricării vaccinurilor

0
177

Cancer, boli cardiovasculare sau o gamă largă de boli respiratorii ar putea fi tratate până la sfârșitul acestui deceniu, spun experții, adăugând că tehnologia fabricării vaccinurilor s-a dezvoltat accelerat, „cât pentru 15 ani”, pe durata pandemiei.

Doctorul Paul Burton, director medical al companiei Moderna, menționează că vaccinurile pentru mai multe forme de cancer ar putea fi disponibile în cinci ani: „Vom avea un vaccin care va fi foarte eficient și va salva sute de mii, dacă nu milioane de vieți. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate pentru cancer pentru multe tipuri de tumori”, a subliniat acesta, conform The Guardian, menționând că infecțiile respiratorii ar putea fi acoperite de un singur vaccin care va proteja simultan împotriva COIVD, a gripei și a virusului respirator sincițial (RSV).

Tehnologia ARN mesager „învață” celulele să producă proteine care declanșează un răspuns al sistemului imunitar împotriva bolii

Astfel, un vaccin ARN mesager ar putea alerta sistemul imunitar în privința unui cancer care se dezvoltă în corpul pacientului și oferi instrucțiunile necesare pentru ca sistemul imunitar să nu distrugă și celulele sănătoase; procesul va implica o biopsie a tumorii pacientului și o analiză genetică pentru identificarea mutațiilor care nu sunt prezente în celulele sănătoase iar în acest mod se va putea crea un vaccin personalizat.

„Am învățat în ultimele luni că ARN mesager nu funcționează doar în cazul bolilor infecțioase sau doar pentru COVID. Poate fi folosit în cazul mai multor afecțiuni: cancer, boli infecțioase, boli cardiovasculare, boli autoimune, boli rare. Avem studii în toate aceste domenii și sunt foarte promițătoare” – precizează specialistul companiei care a anunțat deja rezultate pozitive în tratarea virusului respirator sincițial și a cancerului de piele, tehnologia dezvoltată în aceste domenii urmând să fie evaluată de autoritățile de reglementare de peste ocean.

COVID a accelerat cercetarea în domeniul tehnologiei vaccinurilor

Moderna, Pfizer sau Novavax confirmă că ultima pandemie a dus la o dezvoltare fără precedent a tehnologiei vaccinurilor: „Pandemia a grăbit mult dezvoltarea tehnologiei. Ne-a permis și grăbirea fabricației, am devenit foarte buni în a face cantități mari de vaccin foarte rapid”, spune cercetătărul Moderna în timp ce compania Pfizer a început recent testele clinice pentru vaccinuri ARN mesager pentru gripă și Zona Zoster, în colaborare cu BioNTech.

„Învățămintele trase de pe urma dezvoltării vaccinului pentru COVID-19 ne-au ajutat să abordăm cu mai multă expertiză dezvoltarea tehnologiei ARN mesager, iar acum cercetările noastre s-au extins. Am câștigat cunoștințe științifice cât pentru un deceniu în doar un an”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru sursa citată, idee susținută și de dr. Richard Hackett, directorul CEPI – organizație internațională formată din instituții publice și firme private care are ca misiune promovarea și dezvotltarea vaccinurilor – care spune că cel mai mare impact asupra tehnologiei pe durata pandemiei de COVID a fost scurtarea timpului necesar pentru dezvoltarea vaccinurilor.

„A însemnat că unele lucruri care s-ar fi desfășurat pe durata unui deceniu sau a 15 ani au fost comprimate într-un an, un an și jumătate”, a spus acesta.

Războiul din Ucraina ar putea afecta pașii realizați de cercetarea vaccinurilor

Profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group și președinte al Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie (JCVI), a declarat pentru The Guardian: „Fără îndoială că există mult mai mult interes pentru vaccinuri. Întrebarea cu adevărat mare este, ce se întâmplă de aici mai departe?”.

Îngrijorarea specialiștilor este legată de riscul escaladării unui conflict mai larg în Europa, care ar putea face ca progrsul în materie de vaccinuri să se piardă, fără a valorifica impulsul și cunoștințele tehnologice care au fost câștigate în timpul pandemiei: „Pandemiile sunt la fel de mult o amenințare, poate chiar mai mare decât o amenințare militară, pentru că știm ele se vor întâmpla cu certitudinea de unde suntem astăzi. Dar nu investim (n.r. în cercetarea vaccinurilor) nici măcar suma cât ar costa să construim un submarin nuclear” – a avertizat Andrew Pollard.

Articolul precedentANPC avertizează asupra riscurilor și criteriilor sanitare referitoare la achiziționarea alimentelor pentru masa de Paști
Articolul următorCând și cum utilizăm antibioticele: înainte sau după masă