Un raport estimează posibilitatea ca numărul de persoane infectate cu noul coronavirus să ajungă la 1 miliard

0
203

Un miliard de persoane ar putea să devină infectate cu noul coronavirus pe plan mondial dacă ţările vulnerabile nu vor fi ajutate în regim de urgenţă, a avertizat Comitetul Internaţional de Salvare (International Rescue Committee – IRC) într-un raport.

Această organizaţie internaţională cu sediul la New York afirmă că ajutorul financiar şi umanitar este necesar pentru a încetini răspândirea globală a noului coronavirus.

Potrivit raportului publicat de IRC, „ţările fragile” precum Afganistan şi Siria au nevoie de „finanţare urgentă” pentru a evita izbucnirea unor epidemii majore, relatează bbc.com, citat de Agerpres.

„Avem la dispoziţie o mică fereastră de timp pentru a implementa o reacţie robustă”, au avertizat experţii IRC.

Pe plan global, până în prezent au fost raportate 3 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 şi peste 200.000 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite.

Raportul IRC, care se bazează pe modele de prognoză şi date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Imperial College London, estimează că numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus pe plan global ar putea fi cuprins între 500 de milioane şi 1 miliard.

Acelaşi raport afirmă că peste 3 milioane de decese ar putea fi înregistrate în zecile de zone devastate de conflicte armate şi în ţările considerate instabile.

„Aceste cifre ar trebui să servească drept un semnal de alarmă”, a declarat directorul IRC, David Miliband.

„Amploarea deplină, devastatoare şi disproporţionată a acestei pandemii nu a fost încă resimţită în cele mai fragile state şi în cele mai devastate de război ţări ale lumii. Soluţia este ca donatorii să implementeze de urgenţă un sistem de finanţare în spatele frontului”, a adăugat el.

„Guvernele trebuie să colaboreze pentru a înlătura orice impediment care ar stânjeni asistenţa umanitară”, a mai spus David Miliband.

Această organizaţie americană, care se ocupă de aplanarea crizelor umanitare din lumea întreagă, consideră că factori precum mărimea familiilor, densitatea populaţiei, capacitatea sistemelor naţionale medicale şi preexistenţa conflictelor armate ar putea să determine o creştere a riscului de izbucnire a unor epidemii majore.

Multe ţări în curs de dezvoltare raportează în prezent rate mici de infectare cu SARS-CoV-2 şi bilanţuri scăzute ale deceselor, însă experţii sunt de părere că bilanţurile efective sunt în realitate mult mai mari.

Articolul precedentPatru roboți vor deservi Unitatea de Suport Medical din Bucureştii Noi
Articolul următorTătaru: Sperăm ca în două săptămâni să observăm de la o zi la alta o scădere a numărului de cazuri noi