Un proiect de OUG privind tratarea persoanelor asimptomatice, prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern

0
125
Foto: Facebook Guvernul Romaniei

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a informat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, a fost prezentat în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează modificări privind modul în care vor fi trataţi pacienţii asimptomatici.

„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii. Astăzi a fost în primă prezentare. Acolo se vor face anumite modificări legislative (…) astfel încât persoanele asimptomatice să fie abordate altfel, aşa cum recomandă grupul medical care se ocupă de acest lucru”, a declarat secretarul de stat, la finalul şedinţei Executivului.

Raed Arafat a precizat că, din momentul în care hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă este publicată în Monitorul Oficial, toate referinţele pe incidenţa cazurilor de COVID-19 vor fi făcute în baza cifrelor de la Evidenţa Populaţiei.

„Mai e un aspect pe care vreau să îl subliniez şi pe care îl prevede hotărârea de Guvern – referinţa va fi la cifrele din Evidenţa Populaţiei. De acum, toate referinţele pe incidenţă vor fi făcute în baza cifrelor de la Evidenţa Populaţiei, cifre care se actualizează săptămânal. Deci, asta înseamnă că Centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiei, Centrul naţional, în fiecare zi, vor calcula incidenţa pe ultima cifră care o au de la Evidenţa Populaţiei. Dacă cifra trece de 3 la mie – prevede hotărârea de Guvern şi hotărârea CNSU că în maxim 48 de ore Prefectura sau Comitetul judeţean sau Comitetul municipiului Bucureşti constată cifra respectivă şi intră toate măsurile automat. Toate măsurile care sunt luate prin hotărârea CNSU sau hotărârea de Guvern devin aplicabile.

El a explicat că, astfel, s-a încercat „să se evite să existe diferite măsuri luate în diferite zone”.

„Sunt măsurile stabilite – în momentul în care s-a intrat pe cifra respectivă, în 48 de ore Comitetul municipal sau judeţean constată şi absolut toate măsurile care sunt prevăzute intră în vigoare. (…) De când se publică hotărârea referinţele vor reveni clar pe partea de Evidenţa Populaţiei, ea va fi singura referinţă şi focarele, cert, dacă cineva nu le-a exclus, o să înceapă să le excludă obligatoriu şi aici vorbim de centrele rezidenţiale, spitale, în mod deosebit, ca să nu intre în calculul general al ratei”, a completat Arafat.

Articolul precedentToate spitalele din București, obligate să aibă circuite pentru pacienții COVID
Articolul următorOlanda s-a confruntat cu închideri temporare ale unităților de urgențe din cauza suprasolicitării