Un nou raport declasificat de guvernul SUA sugerează că sindromul Havana nu ar putea fi cauzat de cauze naturale

0
105

Sindromul Havana, o armă secretă de spionaj sau doar o tuburare neurologică? – este o întrebare care a frământat comunitatea științifică de ani buni.

La doar câteva săptămâni după ce comunitatea de informații a renunțat la afirmațiile potrivit cărora „ Sindromul Havana ” – erupția bizară a tulburărilor neurologice care îi afectează pe ofițerii serviciilor externe din SUA – a fost rezultatul unei arme cu energie dirijată, oficialii americani au publicat recent un raport al Intelligence Community Experts Panel cu privire la ceea ce au numit „Incidente Anormale de Sănătate” (AHI) – relatează Gizmodo.

Documentul desecretizat poate fi accesat AICI.

Publicarea raportului urmează unui anunț recent din 1 martie, în care directorul de informații naționale, Avril Haines, și directorul CIA, William Burns, le-au declarat jurnaliștilor că majoritatea cazurilor de „sindrom Havana” ar putea fi atribuite factorilor de mediu sau bolilor convenționale. Dar raportul recent desecretizat numește „Sindromul Havana” un „sindrom neurosenzorial unic” care este „clar neobișnuit” și „nu este raportat nicăieri în literatura medicală”.

Guvernul american a întârziat publicarea investigațiilor

Autorul raportului, Intelligence Community Experts Panel on Anomalous Health Incidents (AHIs), a fost înființat de guvern pentru a afla ce s-a întâmplat cu cei 1.000 de oficiali americani care pretind că suferă de simptomele bizare.

Aceste simptome au început să apară la o ambasada SUA din Cuba în 2016 și includ un cumul de probleme mentale și fizice inexplicabile precum pierderea auzului, a memoriei, dureri de cap severe, sensibilitate la lumină, greață și o serie de alte probleme debilitante.

După un efort substanțial de cercetare, grupul și-a comunicat în cele din urmă concluziile guvernului în septembrie anul trecut, dar conținutul raportului a rămas secret…până astăzi.

„Energia electromagnetică pulsatorie”, menționată în raport ca o posibilă cauză a tulburărilor

Raportul complet cuprinde153 de pagini și a fost recent declasificat ca urmare a unui proces intentat de James Madison Project, o organizație non-profit care face lobby împotriva secretizării guvernamentale.

Deși s-a raportat anterior că constatările grupului au susținut ideea că energia electromagnetică ar fi putut fi vinovată, dar concluziile complete ale raportului nu au fost făcute publice până acum.

Potrivit raportului, energia electromagnetică, în special semnalele pulsate prin frecvență radio, explică în mod plauzibil caracteristicile de bază, deși există lacune de informații. Există mai multe căi plauzibile care implică forme de energie electromagnetică, fiecare cu propriile cerințe, limitări și necunoscute. Pentru toate căile, există însă surse care ar putea genera stimulii necesari, sunt ascunse și au cerințe de putere moderate.

În ciuda unor lacune de informații, raportul spune că energia electromagnetică pulsată în domeniul de frecvență radio este o explicație plauzibilă pentru principalele simptome ale tulburării.

Sunt excluse alte cauze posibile

De asemenea, raportul exclude alte cauze posibile ale tulburării, cum ar fi factorii de mediu sau bolile deja diagnosticate și se afirmă că factorii psihosociali singuri nu pot explica caracteristicile de bază ale sindromului; documentul mai spune că radiațiile ionizante și agenții chimici sau biologici nu pot explica simptomele de bază ale tulburării.

Documentul speculează că o astfel de energie ar putea fi „propagată cu pierderi reduse prin aer pe zeci până la sute de metri și cu unele pierderi, prin majoritatea materialelor de construcție” iar acest lucru s-ar putea realiza folosind „tehnologia comercială disponibilă” și există dispozitive care „sunt ușor portabile și ascunse și pot fi alimentate cu energie electrică sau baterii standard”, se spune.

Raportul contrazice versiunile răspândite anterior

Raportul pare să spună exact opusul a ceea ce susținea guvernul cu mai puțin de o lună în urmă.

La 1 martie, Haines le-a spus jurnaliştilor că majoritatea cazurilor de sindrom Havana ar putea fi probabil atribuite „factorilor de mediu” sau „bolilor convenţionale”. Ideea că simptomele ar fi fost cauzate de o „armă cu energie dirijată” a fost considerată „foarte improbabilă” în majoritatea cazurilor.

Havana – „sindrom neurosenzorial unic”

Departe de a elimina simptomele victimelor ca rezultat al „factorilor de mediu” sau al unui fel de iluzie în masă, raportul recent desecretizat se referă la Sindromul Havana ca la un „sindrom neurosenzorial unic” care este „desigur neobișnuit” și „neraportat în altă parte”, în literatura medicală.”

În afară de explicația „energiei electromagnetice”, pare să respingă și majoritatea celorlalte teorii care au fost postulate pentru a explica geneza sindromului.

De exemplu, o explicație propusă frecvent pentru tulburările bizare a fost amăgirea în masă – un fel de suferință psihologică globală ciudat care afectează oficialii americani din întreaga lume.

Dar raportul afirmă că doar factorii psihosociali „nu pot explica caracteristicile de bază ale sindromului amintit și că „incidențele care prezintă aceste caracteristici nu se potrivesc cu majoritatea criteriilor” pentru o „boală sociogenă în masă” .

Simptomele nu au legătură cu factori naturali

De asemenea, se renunță și la o altă explicație, cum că simptomele ar fi rezultatul unor factori de mediu obișnuiți sau al unor boli comune.

Pe baza „reviziunilor literaturii și discuțiilor cu un grup de experți adunați din guvern și din mediul academic… Panelul a stabilit că caracteristicile de bază nu pot fi explicate de factori naturali sau de mediu benigni”, menționează raportul.

Celelalte cauze potențiale ale sindromului pe care le-a analizat grupul – cum ar fi radiațiile ionizante și agenții chimici și biologici – sunt luate în considerare, dar panelul concluzionează în cele din urmă că acestea sunt „explicații neplauzibile pentru caracteristicile de bază în absența altor stimuli sinergici”.

Mark Zaid, avocat al Proiectului James Madison și reprezentant al unora dintre victimele Sindromului Havana, consideră că raportul sugerează că guvernul ascunde ceva: „guvernul SUA acoperă dovezi cu privire la ce sunt AHI-urile”, susține acesta devenind evident că “aceste evenimente au fost comise de actori străini sau de un experiment care a mers prost”, conform publicației citate.

Articolul precedentDupă zeci de ani, Spitalul Județean Satu Mare se bucură de investiții și renovări esențiale pentru siguranța pacienților și cadrelor medicale
Articolul următorBistrița: Peste 200 de medici neurologi, reuniți la Conferința Regională Est Europene EFNR-WFNR