Egri Eduard, medic de familie în Sibiu, atenționează asupra efectelor COVID-19 care se vor vedea peste aproximativ un an, în rândul celor vindecați, respectiv complicații, afecțiuni cronice sau pensionări de boală, care vor necesita multe resurse medicale, financiare, măsuri de recuperare, asistență socială si familiară.

“Trebuie să învățăm să numărăm corect. Am ajuns să ne raportăm doar la numarul de cazuri, vârste, morți, comorbiditati și cam atât iar acestea sunt argumentele care le folosim pro sau contra măsuri restrictive, libertate, „dictatură medicală” și alte teorii unele extrem de bizare. Dar lucrurile pe măsură ce timpul trece se complică tot mai mult, apar tot mai multe studii care documenteaza complicații la distanță, unele extrem de grave, ale infecție cu SARS COV 2: pulmonare, cardiace, renale, neurologice etc”. Peste nici un an cifrele vor vorbi altfel iar despre tot ce am vorbit până acum se va schimba, vom numără la oameni vii complicațiile, afecțiunile cronice, handicapuri, pensionari de boală, care vor necesita multe resurse medicale, financiare, măsuri de recuperare, asistență socială si familială”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că prevenția este cheia sănătății, legat de orice boală cu potențial sever, indiferent că este infecțioasă, cardio-vasculară, diabet, etc.

În acest context, medicul de familie adresează mai multe întrebări retorice.

“Știți ce înseamnă asta din punct de vedere medical, uman, social și economic? Suntem noi sau copii nostri pregătiți să plătim acest preț?
Ne asumăm consecințele ignoranței, nepăsării și indiferenței? Credeți că este bine să ascultăm tot felul de specialiști vrăjitori, magi, regizori, vindecători astrali, naturalisti, vizionari etc care nu fac altceva decât sa profite de slăbiciunile voastre? Vă asumați să îi spuneți persoanei dragi de lângă dumneavoastră care sufera consecințele că ați crezut că e o simplă răceală?Credeți că pe politicienii care vă oferă circ, pâine si promisiuni electorale îi interesează sănătatea voastră pe termen lung cu adevărat?”, se întreabă medicul.