Un laborator de cercetare a noului coronavirus din Hong Kong ar putea fi la originea unui focar din oraș

0
245

Un laborator al Universităţii din Hong Kong în care se desfăşoară cercetări asupra virusului SARS-CoV-2 s-ar putea afla la originea unuia dintre cele mai recente focare detectate în acest oraş semiautonom chinez, informează luni presa locală.

Potrivit televiziunii publice RTHK, autorităţile au confirmat sâmbătă un caz de contagiere la o angajată a laboratorului şi a fost detectată prezenţa coronavirusului în 14 dintre cele 37 de probe prelevate în laboratorul situat în Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Hong Kong.

Prin urmare, 40 de colegi ai angajatei laboratorului au fost plasaţi în carantină, deşi niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Probele prelevate din laborator nu erau contagioase, iar autorităţile sanitare au asigurat că nu există dovezi că infectarea ar fi avut loc în laborator. Toţi lucrătorii centrului au fost supuşi testelor ca măsură de precauţie.

Potrivit ziarului local South China Morning Post, laboratorul se află sub conducerea reputatului virusolog Malik Peiris, unul dintre principalii cercetători din Hong Kong asupra noului coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Este primul cercetător care a confirmat prezenţa infecţiei COVID-19 la un câine în luna martie şi care a colaborat cu guvernul la studii serologice şi la teste cu anticorpi. Malik Peiris nu va fi nevoit să stea în carantină deoarece nu se afla Hong Kong la detectarea cazului, fiind în vizită în Sri Lanka.

Situaţia creată de pandemia de COVID-19 s-a ameliorat la Hong Kong în ultimele săptămâni, după o vară complicată de un nou val de contagieri când numărul infectărilor a crescut de patru ori faţă de cele 1.200 raportate în iunie.

Cifra totală a contagierilor în fosta colonie britanică se ridică la peste 5.000 şi la 103 decesele provocate de COVID-19.

Articolul precedentLumea științifică subliniază importanţa transmiterii pe cale aeriană a noului tip de coronavirus
Articolul următorUngaria se aşteaptă la 200.000 de cazuri de COVID-19 active, în cel mai rău scenariu