Un element folosit la fabricarea parfumurilor ar putea fi cheia împotriva hemoragiilor periculoase

0
533

Șansele de a supraviețui unei pierderi masive de sânge din cauza unei leziuni traumatice, cum ar fi o rană prin împușcătură, se reduc la jumătate.

Pentru a supraviețui, un pacient are nevoie de o transfuzie mare de sânge și coagulare la nivelul plăgii pentru a opri sângerarea dar problema este că una dintre aceste soluții o împiedică pe cealaltă: introducerea unei cantități mari de sânge celor care suferă de o hemoragie masivă afectează capacitatea sângelui de a coagula, o afecțiune cunoscută sub numele de coagulopatie.

Vestea bună este că cercetătorii de la Universitatea Tulane au descoperit cauza coagulopatiei la victimele traumatismelor care au primit o perfuzie de sânge, relatează MedicalXpress, citând un studiu studiu publicat în Science Advances.

Un compus sintetic folosit la fabricarea parfumurilor are potențialul de a opri coagulopatia

Autorii cercetării au constatat că un compus sintetic, malonat de dimetil, folosit la fabricarea parfumurilor, are potențialul de a opri coagulopatia în timpul unei hemoragii masive: „Coagulopatia traumei contribuie major la mortalitate, dar nici un tratament nu s-a dovedit a fi pe deplin eficient. Am avut o mortalitate de 60% experimentată pe modelul nostru animal. Cu malonatul de dimetil, am avut o mortalitate zero la sută, iar coagulopatia a dispărut complet” – a transmis a spus Ph.D. Olan Jackson-Weaver, profesor asistent de chirurgie la Tulane University School of Medicine și autor corespondent al studiului.

Alte cercetări recente au arătat că coagulopatia, în timpul tratamentului hemoragiilor masive, este cel mai probabil cauzată de vărsarea glicocalixului, o barieră de zaharuri care înconjoară și protejează celulele; mai precis, în vasele de sânge , glicocalixul căptușește pereții vaselor și împiedică coagularea sângelui iar studiul amintit identifică în premieră evenimentele celulare ce provoacă ruperea acestuia.

Potrivit surselor citate, în timpul pierderii de sânge, celulelor victimei le lipsește oxigenul pentru a metaboliza succinatul, o parte cheie a ciclului de generare de energie al celulei. Incapabil să fie metabolizat, succinatul se acumulează iar atunci când o cantitate mare de sânge este infuzată într-o victimă a unui traumatism, acesta este metabolizat prea repede, ceea ce duce la o modificare a structurii lipidelor membranei plasmatice. Acest lucru expune glicocalixul, îi permite să fie mestecat de enzime și amestecă bucățile în fluxul sanguin, unde previne coagularea.

Malonatul de dimetil a fost eficient în inhibarea metabolismului celular excesiv, ceea ce a împiedicat glicocalixul să se scurgă și să provoace coagulopatie

„Oamenii au încercat să găsească modalități de a mișca puțin nivelul ratei mortalității cauzate prin hemoragia masivă în ultimii 20 ani și nimic nu a funcționat cu adevărat. Suntem încrezători că înțelegerea acestor evenimente la nivel celular poate ajuta la dezvoltarea a ceva care va face o mare schimbare” – a mai adăugat specialistul, potrivit MedicalXPress.

La testele de laborator pe modele animale, malonatul de dimetil a fost eficient în inhibarea metabolismului celular excesiv, ceea ce a împiedicat glicocalixul să se scurgă și să provoace coagulopatie iar autorii susțin că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest procedeu ar fi sigur și pentru oameni sau dacă poate fi dezvoltat un medicament echivalent care vizează metabolismul celular.

Articolul precedentLege promulgată: Direcția Medicală a Statului Major, structură centrală a MAPN
Articolul următorINS: De câte spitale și cadre medicale dispune rețeaua sanitară