Cercetătorul român Sergiu Pașca, laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland

0
378

Cercetătorul român Sergiu Pașca (39 de ani) este laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland pentru realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient. Anterior, a fost numit ”cercetătorul anului 2021” de Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS).

Premiul va fi acordat la reuniunea din 2022 din aprilie a Societății Filozofice Americane și recunoaște realizările remarcabile în investigația clinică, în special cercetarea orientată spre pacient, potrivit siteului instituției.

Distincția poartă numele doctorului Judson Daland, născut în 1860, un proeminent medic din Philadelphia și o figură remarcabilă în cercetarea medicală, care a lăsat cea mai mare parte a proprietății sale Societății pentru a sprijini cercetarea în medicina clinică.

Premiul de 50.000 de dolari este oferit la fiecare 3-5 ani. În plus față de premiu, o bursă Judson Daland este acordată anual folosind aceste fonduri.

Cercetătorul este profesor asociat în psihiatrie și științe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine, Bonnie Uytengsu, director al Stanogen Brain Organogenesis Program și director al Stanford Neuroscience Stem Cell Core, Wu Tsai Neurosciences Institute, Universitatea Stanford.

Membrii comitetului de selecție Daland este format din personalități ale lumii științifice și medicale americane: Clyde F. Barker, fost președinte, Societatea Filozofică Americană; profesor Donald Guthrie, Departamentul de Chirurgie, Spitalul Universității din Pennsylvania; Lawrence H. Einhorn, profesor Fundația Livestrong profesor de oncologie, profesor de medicină, Universitatea Indiana; Ronald M. Fairman, The Clyde F. Barker – William Maul Measey profesor de chirurgie, șef de chirurgie vasculară și terapie endovasculară, departamentul de chirurgie, profesor de chirurgie în radiologie, spitalul Universității din Pennsylvania și John N. Loeb, profesor emerit de medicină, Universitatea Columbia.

Cercetătorul a crescut la Aiud (județul Alba), a studiat la UMF din Cluj Napoca și apoi a plecat din țară pentru a-și continua studiile. Pe parcursul carierei sale a mai primit o mulțime de premii, printre care prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

Din 2014, conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

În 2018, Sergiu Pașca a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fundația Chan Zuckerberg Initiative, care încurajează cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

Articolul precedent42 de decese COVID-19 pe oră, raportate într-o singură zi în SUA
Articolul următorToți angajații companiei aeriene naționale a Australiei, anunțați să se vaccineze împotriva COVID-19