Ultimii din UE în privința concediilor medicale: Românii și bulgarii, cei mai prezenți la locul de muncă

0
140

În plină pandemie de coronavirus, medicii germani au putut acorda pacienților concedii medicale prin telefon, măsură specială de evitare a contactului inutil cu pacienții cu COVID-19, care a fost în vigoare timp de trei ani, până la sfârșitul lunii martie.

În Uniunea Europeană, Germania se află pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru concedii medicale și despăgubirile pentru sănătate – alocând 11% din PIB-ul asistenței medicale publice, urmată de Franța și Țările de Jos (ambele cu 10,2%), conform datelor de la Biroul de Statistică al UE, Eurostat, din 2021. Printre țările care alocă cel mai puțin se numără Estonia (4,9 la sută), Lituania (5 la sută), Polonia, Ungaria și Irlanda (toate câte 5,5 la sută).

Conform datelor din 2020, Germania cheltuiește cel mai mult și pentru indemnizații de concediu medical: alocă 2,3% din PIB pentru a sprijini angajații bolnavi, urmată de Olanda (2,1%), Suedia (1,7%), Spania (1,5%) și Luxemburg (1,4%) – relatează Euronews.

Românii și bulgarii, nelipsiți din fața angajatorilor

S-ar părea că țările care cheltuiesc mai mult pentru concediu medical ar fi acelea în care oamenii lipsesc cel mai mult de la locul de muncă dar realitatea infirmă această presupuner: la sfârșitul anului trecut, țările cu cea mai mare pondere de persoane angajate care au lipsit de la locul de muncă erau Franța (14,9%), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7%), Danemarca (13,6%), Estonia (13,2%) și Olanda (12,4%) iar cel mai puțin au lipsit de la serviciu angajații din România (2,5%), Bulgaria (2,9%), Grecia (4,9%), Polonia (5,8%) și Serbia (5,9%).

Este interesant de observat că rata medie de absenteism de la locul de muncă în UE este semnificativ mai mare pentru femei, 12,1%. Un studiu din 2018 realizat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică a identificat „factorii de stres profesional și familial” drept „cea mai semnificativă” explicație pentru acest decalaj.

Unde se găsesc cele mai generaose concedii medicale

Țările europene oferă unele dintre cele mai generoase pachete de concediu medical din lume: țările cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din UE, cum ar fi Bulgaria, Slovacia și Grecia, oferă compensații de protecție socială mai bune decât unele dintre cele mai bogate țări din lume, cum ar fi Statele Unite, unde nicio lege federală nu prevede dreptul de a concediu plătit din motive familiale sau medicale.

În concluzie, statele care raportează cel mai mare absenteism la locul de muncă nu coincid cu cele care cheltuiesc cel mai mult pentru despăgubiri de boală și pentru asistență medicală dar se numără printre cele în care condițiile concediului plătit sunt cele mai generoase, fie ca valoare, fie ca durată.

Potrivit datelor citate de Euronews, durata maximă a concediului medical plătit în Europa este cea mai mare în Franța și Portugalia (ambele câte 36 de luni), și cea mai mică în Lituania (trei luni), Danemarca (cinci luni), Italia, România, Austria, Polonia, Letonia, Estonia (toate câte șase luni).

Articolul precedentDouă noi spitale la Botoșani, cel de Pediatrie va avea cinci etaje
Articolul următorCrosul caritabil „Alergăm noi pentru ei, pentru pacienții cu AVC”, organizat sâmbătă. Banii strânși vor fi donați Asociației ALIA